Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Har tapt mye på salg av kraftaksjer

Kommuner som har solgt seg ut av kraftselskaper for å sette pengene i andre aksjer, har tapt enormt, ifølge forsker.

Seniorforsker Roger Normann ved Agderforskning har regnet på de økonomiske konsekvensene av at Kristiansand kommune solgte det meste av aksjene i Agder Energi og investerte i stiftelsene Cultiva og Sørlandets kompetansefond. 

Regnestykket, som ble gjort på grunnlag av verdiutviklingen fram til 2006, viser et tap for kommunen på mellom 1,6 og 2,4 milliarder kroner. Etter dette har kommunens tap økt betydelig, blant annet som følge av finanskrisen, hevder Normann overfor Nationen.

– Bildet er mye, mye verre nå. De kommunene som har solgt eierandeler i kraftselskap for å sette det i andre aksjer, har tapt enormt. Uansett hvor i Norge du ser, så er dette bildet, sier han.

Normann har undersøkt hvorfor noen kommuner har solgt seg ut av kraftselskaper, mens andre har beholdt dem. Han fant at kommunens forhold til konsulentselskapene, spilte en viktig rolle. De som slapp eksterne konsulenter nærmest, var de som gikk lengst i å selge seg ut av kraftselskapene.

– Jeg trekker det så langt som å så at de ble lurt. Det var mange milliarder kroner i spill, og mange profesjonelle aktører med en klar agenda om hva kommunene burde gjøre, sier Normann til Nationen.