Nyheter

Sparer penger og miljø med fjordvarme i bygg

Med et anlegg som utnytter varme fra fjorden, har snart alle offentlige bygg i Nordfjordeid vannbåren varme. Kommunen regner med å spare store summer på det miljøvennlige prosjektet.

Fjordvarmeanlegget skal spare både kommune, næringsliv og innbyggere for høye strømpriser. Offentlige bygg som sykehus, rådhus, skoler, næringsbygg, kontorbygg og noen bolighus er i dag tilknyttet fjordvarmen. I tillegg er det installert varmepumper i byggene.

Sparer på drift

Utbyggingen startet i 2002. Eid kommune har investert 24 millioner kroner i anlegget, men allerede i 2010 regner ordfører Sonja Edvardsen (Ap) med at investeringen er spart inn. De byggene som er tilknyttet fjordvarmenettet har redusert den elektriske oppvarmingen med tre fjerdedeler.

- Dette er et fremtidsrettet prosjekt, og det er miljøvennlig, påpeker ordføreren.

I forbindelse med utbyggingen er det etablert et kommunalt eiendomsselskap, mens driftsselskapet Fjordvarme AS, er organisert som et kommunalt aksjeselskap. Allerede i dag sparer kommunen på driften av egne bygg, mens det kommunale fjordvarmeselskapet fortsatt går med et lite underskudd. Prosjektet har også fått tilskudd fra Enova på nesten 5 millioner kroner, og tilskudd fra Kommunal- og regionaldepartementet, Statens forurensningstilsyn og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Enkelt system

Et fjordvarmeanlegg fungerer slik at det pumpes opp sjøvann fra 50 meters dyp i Eidsfjorden, til et hus på land. Her er det installert en varmeveksler, som overfører sjøtemperaturen til sirkulasjonsvannet i et fjernvarmeanlegg, som går til byggene på land. Sjøvannet holder en snittemperatur på 8 grader, noe som gir gunstige forhold for oppvarming ved hjelp av varmepumper, og direkte kjøling av ventilasjonsluft.

Med unntak av vekslerhuset er alle installasjoner i den kommunale delen av Fjordvarmeprosjektet i sjøen eller under jorda. All teknologi knyttet til sirkulasjon, overvåking, vedlikehold og styring av anlegget er lagt til vekslerhuset. Fjordvarmerørene kan også brukes til å bli kvitt overskuddsvarme.

- Denne teknologien er ikke ny. Vi har prøvd å sette den i et enkelt system og lage en infrastruktur alle kan utnytte, sier Magne Hjelle, daglig leder i Fjordvarme AS og tidligere teknisk sjef i Eid kommune.

Samkjøring av rør

I tillegg til å legge rørledninger for vannbåren varme, har kommunen også lagt ned et rørsystem for naturgass og trekkrør for fiber.

- Vi har satset på infrastruktur, det har vært en stor del av investeringen. Når vi har gjort gravearbeid har vi fått med flest mulig aktører, med gass og bredbånd, forklarer Hjelle.

Han påpeker at en av fordelene med fjordvarme er at man kan få kjøling på en enkel måte, og nesten gratis.

I dag er mesteparten av hovedrørnettet bygd ut, og målet er nå å få flest mulig til å ta det i bruk. Av nybygg i Nordfjordeid, blir nesten 100 prosent med på fjordvarmeløsningen. Nå vil Fjordvarme AS tilby tjenester til andre som vil satse på varme fra fjorden, og ordfører Edvardsen har allerede merket interesse både fra kommuner og kraftselskap.

Powered by Labrador CMS