Nyheter
Får fortsette å kaste restavfall på dynga
Mye nedbrytbart avfall kan fortsatt bli deponert på fyllinger etter at forbudet trer i kraft 1. juli. Fylkesmennene vil gi dispensasjon fram til nye forbrenningsanlegg står klare.
Fra 1. juli blir det forbudt å deponere alt nedbrytbart avfall, ikke bare matavfall som i dag. Det nye forbudet skal blant annet omfatte papir, trevirke og tekstiler og annet restavfall fra husholdninger.
Hensikten er å redusere forurensning og klimautslipp fra råtnende avfall. Metangass fra fyllinger står for 2 prosent av Norges klimagassutslipp.
Økt eksport
Som omtalt i Kommunal Rapport i forrige uke, har forbudet satt fart i eksporten av avfall til Sverige. Årsaken er dels at den norske behandlingskapasiteten ikke er ferdig utbygd, dels at svenske anlegg tilbyr lavere priser. Økende avfallseksport truer utbyggingen av avfallsbasert fjernvarme i flere byer, som Bergen, Kristiansand, Hamar, Sarpsborg og Ålesund.
Det skjer til tross for at Statens forurensningstilsyn (SFT) har gitt fylkesmennene beskjed om at de kan gi dispensasjon fra deponiforbudet i særlige tilfeller. Dispensasjon kan gis for ett år av gangen fram til 2013. Kravet er at det planlegges forbrenningsanlegg eller andre behandlingsløsninger for avfallet, og at avfallet faktisk vil bli levert dit når anlegget er klart.
Slik kan dispensasjonene bidra til å fremme utviklingen av lokale behandlingsløsninger framfor økt avfallseksport til Sverige. Mange avfallsdeponier har da også oppgitt dette som begrunnelse, når de har søkt om å få fortsette å ta i mot avfall etter 1. juli. Det viser en rundspørring Kommunal Rapport har gjort blant fylkesmennene.
Mange dispensasjoner
De ni fylkesmennene vi har fått svar fra, har mottatt 13 søknader om dispensasjon for totalt 250.000 tonn avfall. Dette utgjør nær halvparten av mengden nedbrytbart avfall som årlig er deponert på fyllinger.
Særlig i Vest-Agder, Oppland og Nordland er det stor interesse for å fortsette å deponere avfall. Her er det søkt om dispensasjon for henholdsvis 95.000, 48.000 og 41.000 tonn avfall, det meste husholdningsavfall. Alle disse fylkene står uten alternative behandlingsløsninger i dag.
Ja i Vest-Agder
En snau måned før deponiforbudet trer i kraft, har fylkesmennene ennå ikke behandlet ferdig søknadene. Men Fylkesmannen i Vest-Agder slår fast at de vil bli imøtekommet. Deponiene i dette fylket kan fortsette ta imot avfall fram til det nye forbrenningsanlegget i Kristiansand settes i drift neste år.
I Nordland har Fylkesmannen valget mellom å gi dispensasjon for å fremme lokale løsninger eller å godta at avfall fra 32 kommuner kjøres minst 50 mil til Trondheim eller Sverige. Problemet er at det er usikkert om lokale anlegg vil være klare til 2013, da deponiforbudet skal være absolutt.
I Oppland mangler fortsatt konsesjon for utbygging av avfallsbasert fjernvarme i Gjøvik. Men det er heller ikke særlig lang vei til Hamar, Oslo og Sarpsborg, der nye forbrenningsanlegg er under bygging.