Debatt

Dialog redder liv og bidrar til fred
Det er godt dokumentert at de som lytter, flytter verden. Det kan også ledere i Kommune-Norge trene på og dra nytte av.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Et internasjonalt oljeselskap jobbet bevisst med dialog og utviklet sitt eget samtaleverktøy, som alle ansatte på norsk sokkel ble trent opp i. Resultatet var en nedgang i antall personskader på 90 prosent.
Et annet norsk entreprenørselskap gjorde det samme, og opplevde en reduksjon i antallet uønskede hendelser med 70 prosent.
Dialog må trenes, og vi kan gjøre det sammen.
Dialog redder liv. Hva kan norske kommuner lære av disse erfaringene?
Kommune-Norge er en av landets største arbeidsgivere, med om lag 500.000 ansatte. Norske kommuner yter livsviktige tjenester til 5,5 millioner mennesker.
Lek med tanken: Hva kan være gevinsten av at vi snakker godt sammen, skaper arbeidsplasser der det er lov til å feile, der innbyggerne føler seg sett og de som yter innbyggertjenester opplever at jobben de gjør, er viktig?
Vi snakker om milliarder av kroner. Én av nøklene til dette mener jeg er dialog.
Jeg er ikke alene. Den amerikanske forretningsmannen, regjeringsrådgiveren og forfatteren Tom Peters fortalte meg en gang at å bli en god lytter er like krevende som å bli en god nevrokirurg. Problemet er at vi ikke trener på å lytte. Og så la han til: Idrettsfolk trener. Kunstnere trener. Det militæret trener. Arbeidslivet trener ikke.
Er det rimelig å anta at dette gjelder Kommune-Norge også?
Hederlige unntak finnes: Årets KLP-konferanse satte modig lederskap på dagsordenen. Det er krevende tider, og konferansen handlet om modige kommuneledere og hvordan vi bygger lokalsamfunn ved å tørre å handle, ta i bruk kreativitet og styrke den positive kraften som allerede finnes.
Dokumentarskaperen Deeyah Khan var en av foredragsholderne, og sammen med programdirektør for Solstrandprogrammet Accelerate, Martine Austad Langberg fra AFF, konkluderer de med at dialog er ett av de viktigste verktøyene du har som leder.
Dette verktøyet benytter kommunedirektør i Nordre Follo, Øyvind Henriksen, seg av.
«Vi må flytte oss fra saksfremlegg til samtaler og dialog med innbyggerne», uttalte han, i forbindelse med at kommunens innbyggere ble invitert til folkemøte.
Bakteppet var beksvart: 243 millioner kroner skal spares de neste tre årene. Det er nærliggende å tro at å invitere befolkningen til å mene noe om kutt i denne størrelsen er å be om bråk.
Jeg mener at dette er modig lederskap i praksis. Det er befriende med en kommune som inviterer innbyggerne til «torget» og dialog ansikt til ansikt, i en tid der «demokratiet» lever i kommentarfeltene.
Reaksjonene fra deltakere i etterkant kan tyde på at flere er enig:
«Hei kommunedirektøren! Jeg vil bare takke for møtet i Kolben i går! Du imponerte meg med måten du presenterte problemet, lyttet til innspill, lot deg berøre og svarte på spørsmål. Du fikk meg til å føle meg som en del av løsningen».
Nelson Mandela er et annet eksempel på modig lederskap. Etter 27 år i fengsel valgte han likevel dialog i møte med styresmaktene som hadde sperret ham inne, i det som ble slutten på apartheid i Sør-Afrika.
Det beste våpenet er å sette seg ned og snakke sammen.
Kulturkompaniet har inngått et samarbeid med Nobels Fredssenter. Fredssenteret har laget «De som lytter, flytter verden. Den lille boka om dialog», inspirert av arbeidet til tidligere fredsprisvinnere.
Der definerer de åtte prinsipper som til sammen skaper den gode dialogen:
1. Dialog bør være en grunnholdning.
2. Skap trygge rom.
3. Inviter alle med.
4. I dialog må man lytte.
5. La alle dele sine erfaringer.
6. Still spørsmål.
7. Snakk om det som er vanskelig.
8. Bidra til tilgivelse og forsoning.
I dager med polarisering, ekkokamre og skyttergravsretorikk kan vi alle vinne på å inkludere mennesker som bidrar med forskjellige perspektiver, slik at vi får et bedre grunnlag for å ta gode beslutninger og sammen skape det samfunnet vi ønsker oss. Kollektiv visdom er nøkkelordet.
Kulturkompaniet er enig i at modig lederskap handler om å våge dialog. Glemme seg selv, være andreorientert, innta andre mennesker sine perspektiver og kanskje til og med noen ganger våge å skifte et standpunkt.
Vi har erfart gjennom samarbeid med både oljeselskap og entreprenørselskap at dialog redder liv. Vi erfarer gjennom samarbeidet med Nobels Fredssenter at dialog som form engasjerer, og møter et behov for alternativer til polarisering.
Og det er godt dokumentert at de som lytter, faktisk flytter verden, ved å gi en rekke positive fordeler for selskaper, ledere og enkeltpersoner:
• Bygger sterkere relasjoner
• Bidrar til tillit
• Gir mer effektive team og ledergrupper
• Øker individer og gruppers evne til å ta beslutninger
• Skaper økt produktivitet
Tar Kommune-Norge ballen? Dialog må trenes, og vi kan gjøre det sammen. La oss bevege verden, nabolag for nabolag!