Leder
Vi trenger habile folkevalgte
Folkevalgte er avhengige av tillit. Derfor er det viktig med solide habilitetsvurderinger.
Landets nyvalgte lokalpolitikere skal gjennom de neste fire årene behandle et utall saker. I mange saker vil enkeltrepresentanter være inhabile til å delta i behandlingen og fatte beslutninger.
Lokalpolitikken trenger deltakere fra alle deler av samfunnet og med ulike erfaringer.
Det er det ingen ting galt med. Slektskap, vennskap, nettverk, eierskap, forskjellige interesser eller særegne forhold skal ikke stå veien for å være aktiv politiker i en kommune eller fylkeskommune.
Lokalpolitikken trenger deltakere fra alle deler av samfunnet og med ulike erfaringer for å være representativ.
Det må imidlertid være åpenhet om forhold som er «egnet til å skape tvil om de vil behandle saken på en objektiv og upartisk måte». Det er formuleringen som brukes i veilederen fra Kommunaldepartementet om inhabilitetsreglene i forvaltningsloven og kommuneloven.
Regelverket er i utgangspunktet ikke komplisert, selv om enkelte habilitetsvurderinger kan være gjenstand for tolkning og tvil. Uansett må de folkevalgte være påpasselige med ikke å havne i gråsoner som gjør at det kan stilles spørsmål ved lovligheten av vedtak.
Budskapet er derfor å si fra i tide om mulige interessekonflikter. Det gjør det mulig å ha en vararepresentant på plass hvis politikeren erklæres inhabil av det aktuelle organet.
Inhabilitetsrotet i regjeringsapparatet de siste månedene er en alvorlig påminnelse om hvor galt det kan gå hvis denne bevisstheten ikke er til stede, og det slurves med vurderingene. I et representativt demokrati som vårt, er tillit til politikerne avgjørende.
Det gjentas til det kjedsommelige. Derfor er det forstemmende å være vitne til så mange dårlige vurderinger fra så erfarne politikere.
Ikke bare rammer disse sakene regjeringen og det sentrale embetsverket. De er også egnet til å svekke omdømmet til lokale folkevalgte. Det er åpenbart uheldig i en tid hvor nyvalgte lokalpolitikere må fatte avgjørelser som vil være omstridte. Da er det et poeng at det ikke kan stilles spørsmål om interessekonflikter og det formelle ved selve vedtaket.
Nye kommunestyrer og fylkesting skal konstituere seg de neste ukene. Begynnelsen av en ny valgperiode er et godt tidspunkt for å gå gjennom regelverket på området og forsikre seg om at det er forstått.
Det er et viktig første skritt i retning av å etablere en kultur hvor det også blir etterlevd.