Nyheter
Redusert arbeidstid og full lønn unødvendig
Redusert arbeidstid med full lønn og ekstra ferie er de mest brukte tiltakene for å få folk til å stå i arbeid utover pensjonsalder. Fafo-forskere mener tiltakene ofte er unødvendige.
Ifølge Seniorpolitikk.no viser undersøkelsen «Ulikt arbeid – ulike behov» at mange ville fortsatt i arbeid uavhengig av slike tiltak. De to forskerne Tove Midtsundstad og Hanne Bogen har gjennomgått seniorpolitikk i praksis i norsk arbeidsliv ved å gjennomgå åtte virksomheter i fire forskjellige bransjer. De to har sett på industribedrifter, kommunale sykehjem, ingeniørbedrifter og offentlig forvaltning. Konklusjonen er at tiltakene innenfor seniorpolitikk må målrettes mot bestemte grupper mens generelle goder er unødvendige.
IA-virksomheter
– Nesten alle IA-virksomheter, som det er flest av i det offentlige, driver med seniorpolitikk. Redusert arbeidstid, ekstra ferie og fridager, bonuser og høyere lønn er de mest vanlige tiltakene i det offentlige, sier de to forskerne.
– Men tiltak og behov henger ikke sammen. Mange av dem vi intervjuet ville ha fortsatt i jobben uavhengig av tiltakene, sier Tove Midtsundstad til Seniorpolitikk.no.
De to forskerne har forsøkt å finne svaret på hvorfor det er slik.
– Høyt utdannede med lite fysisk krevende arbeid ønsker gjerne utfordringer og spennende jobber også når de blir seniorer. De øvrige ønsker mindre krevende turnuser og mindre nattarbeid. Sett samlet sier sju av ti at de ønsker å jobbe deltid etter fylte 62 år, sier Midtsundstad.
Anbefaler dette:
De to forskerne har laget en liste over antydede anbefalinger for å få 62-åringene til å stå lenger i jobb.
– Stillinger i mannsdominerte yrker i industrien kan det være smart å dele.
– Det er like viktig for ansatte å bli sett som det er å få ekstra ferie og mer lønn.
– Lønn erfarne fagfolk bedre enn yngre ledere.
– Retrettstillinger kan virke som forebyggende tiltak.
– Ta inn vikarer for ansatte som har fravær. Mentorordninger virker gunstig, og
– Husk at arbeidstakere med fysisk hardt arbeid trenger andre tiltak enn arbeidstakere med administrativt arbeid.
Finansiert av Nav
Undersøkelsen er finansiert av Nav og inngår i et stort program om arbeid og velferd.
En av de interessante konklusjonene forskerne har kommet til er at mange bedrifter er opptatt av å kvitte seg med eldre arbeidstakere og i stedet rekruttere yngre fordi de har mange eldre ansatte.
I stedet ender det ofte med at bedriftene må overtale eldre til å stå lenger i arbeid fordi det ikke er rekrutteringskøer til jobbene i pleie og omsorg og i industrien.
(©NTB)