Nyheter
Direktorat på plass i ny hjemby
HAUGESUND: Sjøfartsdirektoratet har flyttet fra eksosen i Pilestredet i Oslo. Innflyttingsfesten ble feiret med saltråk på vinduene i vindfulle Haugesund.
Ordfører Petter Steen jr. (H), sjøfartsdirektør Rune Teisrud og de øvrige 200 ansatte, var et eneste stort smil da nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen (Ap) offisielt åpnet Sjøfartsdirektoratets nye hovedkontor i Haugesund tirsdag.
Det 7.000 kvadratmeter store bygget til 120 millioner kroner ligger et lite steinkast fra skipsfarten i Smedasundet. Her skal 200 ingeniører og folk med maritim skipsfartsteknisk bakgrunn, jurister, informasjons- og kommunikasjonsfolk, arkiv- og kantineansatte ha sitt daglige virke.
- De er mer enn velkomne, sier ordfører Steen jr.
Sjøfartsdirektoratet gir ikke bare nye arbeidsplasser til høyt utdannede, unge mennesker fra Haugalandet. Det viktigste er, ifølge Steen, at det er med på å utfylle det sterke maritime miljøet i byen.
Fra før har Haugesund Kystverket og de lokale rederiene. I tillegg har Veritas utvidet kontoret i byen. Ordføreren håper også at fagkompetansen innen sjøfart ved Høgskolen Stord/Haugesund vil øke i årene som kommer.
Flere flyttet
6. desember 2002 er blitt en merkedag i ordfører Steens arbeidsliv. På morgenen mottar han en telefon fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Han blir fortalt at åtte direktorater og tilsyn skal flyttes ut av Oslo, og at Sjøfartsdirektoratet kommer til Haugesund.
- Jeg jublet, sier ordføreren.
Jubelen gikk imidlertid raskt over til skrekkblandet fryd. For da nyheten nådde de rundt 900 ansatte og deres organisasjoner i de åtte tilsynene og direktoratene i Oslo, skjønte Haugesunds-ordføreren at her var det mange som måtte overbevises om at utflytting er en god idé.
Steen kontaktet de andre sju byene som ble tildelt direktorater eller tilsyn - Bergen, Trondheim, Bodø, Lillesand, Tønsberg, Fredrikstad og Stavanger - og dannet et nettverk.
- På møtene utvekslet vi informasjon om motstanderne og jobbet mot alle skrekkscenariene, forteller Steen.
Skrekkscenariene handlet om at fagmiljøene ville forsvinne, spekulasjon rundt flytteutgifter og kostnadene med å rekruttere nye folk.
Bråket
Ikke bare Haugesund møtte motbør, da Viktor D. Norman, som da var arbeids- og administrasjonsminister, fortalte om utflyttingsplanene han hadde for de åtte direktoratene og tilsynene.
Også Bodø fikk hard medfart. Ordfører Odd Tore Fygle (Ap) i Bodø har fått Luftfartstilsynet til byen. Han ble glad for tildelingen. Det betyr en styrking av det eksisterende luftfartsmiljøet i Bodø.
Men flytteprosessen har gått alt annet enn knirkefritt. De ansatte kjempet med nebb og klør for å beholde Luftfartstilsynet i Oslo.
- Det ble sådd tvil om flysikkerheten kunne bli like god i Bodø som den var i Oslo. Det endte med at tidligere samferdselsministeren byttet ut luftfartsdirektøren, oppsummerer Fygle.
Slik var ikke situasjonen for Fredrikstad, etter at det ble kjent at Medietilsynet skulle flyttes til regissør Harald Zwarts hjemby.
- Prosessen har gått veldig greit, og Medietilsynet er et viktig supplement til vår satsing på film og medier, sier ordfører Ole Haabeth (Ap).
Klarer seg
Forsker Hallgeir Aalbu i Euro Futures har sett på hvordan det gikk med kompetansenivået til tre utflyttede statlige virksomheter på 1980-tallet; Statistisk sentralbyrå, som flyttet til Kongsvinger i 1975, Statens sprengstoffinspeksjon, som flyttet til Tønsberg i 1970, og Norges geografiske oppmåling, som ble etablert på Hønefoss i 1980. I rapporten konkluderer forskeren med at kompetansemiljøene har klart seg bra.
- Mange av de erfarne, eldre ansatte ble ikke med på flyttelasset. De ble byttet ut med unge og nyutdannede. I tillegg til nytt utstyr og nye lokaler, kompenserte dette for erfaring, sier Aalbu.Mange ble igjen
Dette er godt nytt for sjøfartsdirektør Rune Teisrud. Hele 77 prosent av den opprinnelige staben hans i Sjøfartsdirektoratet er ikke med på flyttelasset til Haugesund.
- Jeg vil takke dere alle for den enorme innsatsen dere har vist i den lange flytteprosessen, sa en rørt sjøfartsdirektør under åpningen.
Han takket også for god hjelp og mottakelse av vertsbyen Haugesund.
- Etter 103 år i Oslo, starter en ny epoke i Haugesund, sa Teisrud.