Nyheter

Riksantikvaren vil ha verneområde på branntomt

Riksantikvaren foreslår at det opprettes et verneområde på branntomta etter storbrannen i Trondheim den 7. desember i fjor. Likevel skal tomta kunne bebygges.

Publisert Sist oppdatert

Det brannherjede kvartalet ved Nordre gate ligger innenfor det som er kalt “Middelalderbyen Trondheim”. En hvelvkjeller fra 1600-tallet og rester av trebroleggingen i Borkegaten fra 1300-tallet er blant de kulturminnene Riksantikvaren spesielt framhever.

Riksantikvaren påpeker at det er “intakte kulturlag” på cirka 20 prosent av tomtearealet, og at kulturminnene vil være en premiss for gjenoppbyggingen.

God dialog

Trondheims ordfører Anne Kathrine Slungård er i utgangspunktet positiv til Riksantikvarens utspill, men gjør oppmerksom på at hun foreløpig ikke kjenner detaljene i forslaget. Hun sier at det så langt har vært en god dialog med Riksantikvaren.

- Ingen ansvarlige aktører i Trondheim er interessert i å ødelegge noe av vår tusenårige kulturhistorie, sier Slungård.

Riksantikvaren har lagt fram verneforslaget i et brev til Arbeidsgruppen for gjenoppbygging, som er representert ved selskapet Prosjekt- og Teknologiledelse AS (PTL). Der har foreløpig ingen vært tilgjengelig for å kommentere forslaget.

Utgravning

Riksantikvaren “åpner for at hele tomtearealet fra bakkeplan og over vil kunne bebygges”. Kulturlagene på et 420 kvadratmeter stort område - og den verneverdige hvelvkjelleren - vil Riksantikvaren bevare på stedet, det vil si uten arkeologiske utgravinger.

Branntomta inneholder ellers “intakte kulturlag” på et 560 kvadratmeter stort område, der Riksantikvaren mener det bør foretas utgravinger.

Riksantikvaren skriver på sitt nettsted at det foreslåtte verneområdet “inneholder et representativt og variert utvalg av kulturminner som viser spor etter menneskelig aktivitet de siste 1.000 år”. Videre heter det at området “vil sikre et unikt kildemateriale for fremtidens innbyggere i Trondheim”.

Avsløring

Riksantikvaren opplyser i brevet til PTL at fredede kulturlag på et 100 kvadratmeter stort område på eiendommen Nordre gate 11 er blitt ødelagt eller skadet av “omfattende arbeider i nyere tid, spesielt etter 1997”. Dette er oppdaget i forbindelse med oppryddingen og den arkeologiske forundersøkelsen på branntomta.

Riksantikvaren har ikke gitt tillatelse til slike arbeider, og har heller ikke mottatt noen søknad, går det fram av brevet.

Ordfører Anne Kathrine Slungård er overrasket over denne opplysningen i Riksantikvarens brev.

- Det er i så fall alvorlig, sier hun til NTB.

Powered by Labrador CMS