Debatt

Et barnevern som gir barn og familier den hjelpen de trenger, får vi bare hvis vi investerer i folkene som skal gjøre jobben, skriver Ole Henrik Kråkenes.

Juster gjerne masterkravet – men sørg for et reelt kvalitetsløft!

Vi i FO frykter at å fjerne masterkravet i barnevernet vil føre med seg lavere ambisjoner for kvalitet og kompetanse i barnevernet. Sånn må det ikke bli!

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Regjeringen har lagt fram forslag til et kvalitetsløft i barnevernet. Der har ett forslag fått mer oppmerksomhet enn resten: Forslaget om å fjerne dagens lovkrav om masterutdanning for de ansatte i barnevernet. I stedet skal kravet kun gjelde leder og stedfortreder.

FO er positive til at det nå handler om mer enn enkeltansattes kompetanse. Satsingen på blant annet ledelsesnivå og veiledning reflekterer en bredere forståelse av hva som skaper kvalitet i tjenestene – og det er et steg i riktig retning.

Et bortfall av lovkrav er ikke en unnskyldning for å kutte i satsing på kompetanse.

Likevel reagerer våre medlemmer blandet på forslaget. Noen er lettet over at erfaring, videreutdanning og lederstøtte anerkjennes som kvalitetsfaktorer. Andre er skuffet og tolker dette som et steg tilbake.

Vi i FO mener et lovkrav om utdanningsnivå ikke er nok for å sikre kvaliteten i barnevernet. Men det har ført til en veldig bra ting: Lovkravet har vært et verktøy for å styrke satsingen på ansattes utdanningsmuligheter.

Vi frykter at det å fjerne lovkravet vil føre med seg lavere ambisjoner for kvalitet og kompetanse i barnevernet. Sånn må det ikke bli!

Mange ansatte er bekymret. De frykter at dette vil svekke mulighetene til å utvikle seg faglig, at kommuner slutter å sende folk på utdanning, og at det blir mindre attraktivt å satse på masterløp.

Dette er ikke grunnløse bekymringer. Vi har allerede fått tilbakemelding fra tillitsvalgte om at kommuner dropper planlagte kompetansetiltak fordi kravet ser ut til å forsvinne.

FO står fast på at barnevernet trenger ansatte med relevante bachelor- og masterutdanninger. Spørsmålet er hvilket verktøy vi bruker for å sikre det. Et generelt lovkrav har vist seg å være krevende, men det betyr ikke at vi godtar at krav til kompetansenivået skal reduseres.

Vi forventer derfor at politikerne følger opp dette forslaget med tydelige styringssignaler. For at dette skal bli et reelt kvalitetsløft, må det gi ansatte reelle muligheter til å styrke kompetansen.

Tilskuddsordningen for videreutdanning må ikke bare videreføres, men styrkes. Den må utvides til å gjelde flere utdanningsløp, også master. Her kan man lære av skolesektoren, som har langt bedre støtteordninger for kompetanseheving.

Vi forventer også at utdanningsinstitusjonene gis rammer og handlingsrom til å utdanne nok og gode fagfolk til barnevernet.

Og vi vil utfordre kommunene: Et bortfall av lovkrav er ikke en unnskyldning for å kutte i satsing på kompetanse. Det gir tvert imot et større handlingsrom – og med det følger større ansvar.

Hvis dette forslaget fører til at kompetanse ikke lenger verdsettes, må vi stille spørsmålet: Var lovkravet likevel nødvendig?

FO er åpne for å endre virkemidlene, men aldri for å senke ambisjonsnivået. Vi trenger et barnevern som gir barn og familier den hjelpen de trenger. Det får vi bare hvis vi investerer i folkene som skal gjøre jobben.

Powered by Labrador CMS