Debatt

Vi må ta barna og familiene på alvor og skape en tjeneste som møter dem med faglighet, forutsigbarhet og stabilitet, skriver Iren Mari Luther.

Det er på tide å stå opp for de dyktige fagfolka i barnevernet

Fagforbundet var imot kompetansekravene i barnevernet da de kom, og vi har jobbet for å få på plass de justeringene som regjeringen nå har foreslått.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Barnevernspedagogene i Akademikerforbundet og Landsforeningen for barnevernsbarn skriver i et innlegg i Kommunal Rapport at forslaget om å justere kompetansekravet for ansettelse i det kommunale barnevernet, representerer en kvalitetssvikt av utsatte barn og unge. Det kan ikke stå uimotsagt.

Det påstås at et helt felt står bak kompetansekravene. Det er ikke riktig. Fagforbundet representerer en stor del av de ansatte i tjenesten, og vi er ikke alene om å mene at absolutte og universelle lovkrav til kompetanse er feil medisin for å bøte på bredere systemsvikt.

I en tjeneste som er preget av høyt arbeidspress og høy turnover, har vi ikke råd til å avskilte dyktige fagfolk.

Selv om det kan være en beleilig distraksjon, så mener vi at man må ha en bredere og mer helhetlig tilnærming.

Det jobbes for tiden hardt for å skape et inntrykk av at de av oss som ikke ønsker absolutte utdanningskrav ved ansettelse, er imot høy grad av kompetanse i barnevernet. At vi ikke tror på utdanning. Det er selvfølgelig helt feil, og i beste fall en misforståelse.

Det er til tider harde fronter i debatten som nå går. Det er helt legitimt å slåss for egne interesser, men vi tar avstand fra en språkbruk som snakker ned kompetansen til dyktige barnevernsansatte, bare fordi de ikke har utdanning på masternivå.

Det er ikke slik som enkelte påstår, at man ved å justere lovkravene åpner opp for at «hvem som helst» kan jobbe i barnevernet. Slik var det heller ikke før masterkravet ble innført.

Tjenesten er underlagt et omfattende lovverk som stiller strenge krav til forsvarlighet. Her inngår også de ansattes kompetanse.

Det som var nytt, var at myndighetene i betydelig grad innskrenket det lokale handlingsrommet til å rekruttere de fagpersonene de selv så at de trengte. Ved at kravet også skulle gjelde de som allerede jobbet i tjenesten, ville gode erfarne fagfolk oppleve å bli avskiltet fra 1.1. 2031.

I en tjeneste som er preget av høyt arbeidspress og høy turnover, har vi ikke råd til å avskilte dyktige fagfolk!

Så får vi kanskje til svar at lovkravet åpner for at ansatte kan få dispensasjon fra masterkravet ved å oppfylle gitte vilkår.

Vel, vi synes ikke det er en god løsning å si til erfarne medarbeidere som tidligere var mer enn godt nok kvalifiserte for jobben, at de nå er på «evig disp». Vi ønsker ikke å lage A- og B-lag blant ansatte på den måten.

Fagforbundet var imot kompetansekravene da de kom, og vi har jobbet for å få på plass de justeringene som regjeringen nå har foreslått.

Vi er opptatt av kvalitet i tjenesten, og mener at riktig kompetanse på rett sted er avgjørende for å skape et godt barnevern.

Ansatte med masterutdanning er en viktig og naturlig del av barnevernet. Vi er overbevist om at kommunene vil fortsette å rekruttere dem.

Andre ansatte vil ha bachelorutdanning i kombinasjon med ulike videreutdanninger og kliniske spesialiseringer, og sammen utgjør man et robust og tverrfaglig miljø. Vi ser ingen kvalitetssvikt her.

Så er vi helt enig i at ansatte i barnevernet må få muligheten til kontinuerlig kompetanseutvikling. Dette er et gode for den ansatte selv og for tjenesten.

Tilskuddsordningen for etter- og videreutdanning har vært en suksess for tjenesten. Denne må videreutvikles og styrkes. Vi mener ordningen bør innrettes tilsvarende modellen for videreutdanning i skolesektoren.

Det er ikke riktig slik det påstås i innlegget at regjeringen vil «sette et endelig punktum» for kompetanseutvikling. Tvert imot så inneholder Kvalitetsløftet for barnevernet en ny kompetansemodell som skal satse på kompetanseutvikling gjennom yrkeslivet.

Fagforbundet mener dette er riktig vei å gå, og legger til grunn at dette innebærer en robust tilskuddsordning. Vi vil jobbe for at våre medlemmer fortsatt får denne muligheten.

Barnevernet er en viktig velferdstjeneste. Barnevernet er også en arbeidsplass. En arbeidsplass som våre medlemmer forteller at altfor ofte er preget av høyt arbeidspress, turnover, dårlig økonomi og emosjonelt stress.

Vi må ta barna og familiene på alvor og skape en tjeneste som møter dem med faglighet, forutsigbarhet og stabilitet.

I all støyen rundt kompetansekravene skulle vi ønske flere engasjerte seg i å skape gode vilkår for fagutøvelse i barnevernet.

Vi skulle ønske flere var opptatt av hvordan vi kan skape arbeidsvilkår som bidrar til å rekruttere, utvikle og beholde gode fagfolk.

Én ting er sikkert, og det er at Fagforbundet vil fortsette å stå opp for de ansatte i barnevernet. Vi trenger hele laget, og vi har full tillit til dere.

Powered by Labrador CMS