Nyheter
Nettverk for Norges verdensarvsteder
Norges sju verdensarvsteder vedtok på et møte på Røros tirsdag å danne et nettverk for å samordne sine interesser faglig og politisk.
Navnet på nettverket eller foreningen er Norges Verdensarv. Formålet er å «ivareta og fremme de norske verdensarvstedenes felles interesser, og bidra til bevaring og utvikling i samsvar med UNESCOs verdensarvkonvensjon og beste praksis», sier den nyvalgte lederen, Reidun Laura Andreassen til NTB.
Hun representerer verdensarvstedet Bergkunsten i Alta og er spesialrådgiver for verdensarv, bergkunst og museer i Finnmark, med kontor i Vadsø. Tidligere var hun fylkeskonservator i Finnmark.
I styret har hun med seg Rita Johansen og John A. Bryde, som representerer henholdsvis Vegaøyene og Røros bergstad.
Samarbeidsforum
- Jeg er veldig glad for at det nå er etablert er slikt samarbeidsforum. Det har vært etterlyst av verdensarvstedene i mange år, sier Andreassen.
I hennes fylke Finnmark er det i tillegg til Bergkunsten i Alta et mindre kjent verdensarvsted, som består av medianstøtten i Hammerfest, et trigonometrisk punkt i Alta kommune, to trigonometriske punkter i Kautokeino kommune, og som omfatter tilsvarende punkter i til sammen ti land. Navnet er Struves meridianbue.
De andre norske verdensarvstedene er Bryggen i Bergen, Røros bergstad, Urnes stavkirke, Vestnorske fjordlandskap og Vegaøyene.
Økonomiske krav
Én oppgave for Norges Verdensarv blir å fremme felles økonomiske krav overfor bevilgende myndigheter.
Den årlige bevilgningen på Miljøverndepartementets budsjett har hittil vært 25-30 millioner kroner, fordelt på alle sju verdensarvstedene.
Reidun Laura Andreassen sier at Bryggen i Bergen har alene et behov for 250 millioner kroner i løpet av en 30-årsperiode. Det er også store utfordringer for å ivareta bygningsarven på Røros. I tillegg kommer behovene for å bevare og utvikle de andre verdensarvstedene og gjennomføre felles prosjekter med profilering og markedsføring.
(©NTB)