Norges kulturkommune 2023 er Lillestrøm. Her får de prisen på festivalen Kulturytring i Drammen. Juryleder er Grunde Almeland (V), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Norges kulturkommune 2023 er Lillestrøm. Her får de prisen på festivalen Kulturytring i Drammen. Juryleder er Grunde Almeland (V), leder av familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Foto: Terje Lien

Kåring: Dette er Norges kulturkommune

Lillestrøm er kåret til Norges kulturkommune. Sammen med Skien og Aurskog-Høland var de finalister.

Drammen

Til stor jubel ble Lillestrøm kåret til Norges kulturkommune i Drammen, hvor det i disse dager arrangeres Kulturytring, en festival med debatter om kulturpolitikk og kulturuttrykk. 

Det var ordfører Jørgen Vik (Ap) som mottok prisen. Han sa at kommunens store, strategiske grep i kulturpolitikken var å lage et eget hovedutvalg for kultur og en egen avdeling for kultur for å bruke kultur til å binde de tre kommunene sammen til én.

Utmerker seg

Norsk kulturforum (NOKU) har siden 1992 har delt ut prisen til en kommune som utmerker seg nasjonalt med sitt kulturarbeid. Prisen deles ut annethvert år.

Dette er juryens begrunnelse for å kåre Lillestrøm som kulturkommune:

«Den nye Lillestrøm kommune satser strategisk, spenstig og ambisiøst på kultur. Kulturområdet er godt forankret i kommunen, både økonomisk, organisatorisk og i planverket. Lillestrøm er en offensiv kulturby, der viljen til satsing, anerkjennelse av kulturens betydning og verdien av kommunens ansvar for å legge til rette for dette, imponerer juryen. Kommunens planmessige og innovative satsing på kunst, kultur og frivillighet legger grunnlaget for levende lokalsamfunn med høy grad av bærekraft, medvirkning, god integrering, tilhørighet og attraktive kulturopplevelser. Som vertskommune for både universitet og nasjonale institusjoner dokumenterer kommunen et stort engasjement og ansvar

90.000 innbyggere

Lillestrøm er landets niende største kommune, over 90.000 innbyggere.

Ifølge Telemarksforsking har kommunen den høyeste forventede innflyttingen av alle kommuner i landet.

Kommunen ligger sentralt på Nedre Romerike i Viken, med nærhet til hovedstaden og Oslo Lufthavn. Kommunen ble dannet 1. januar 2020 ved sammenslåing av Fet, Skedsmo og Sørum kommuner.

Tidligere vinnere:
2021 – Ål
2019 – Drammen
2017 – Bodø
2015 – Risør
2013 – Trondheim
2011 – Sandnes
2009 – Vinje
2007 – Kristiansand
2005 – Bø i Telemark
2003 – Stavanger
2001 – Bergen
1998 – Sandefjord
1996 – Inderøy
1994 – Nesseby
1992 – Larvik