Sundreball heter den årlige musikkfestivalen i Ål. Her er det bandet Frøkedal & familie som spiller under Sundreball 2020.

Sundreball heter den årlige musikkfestivalen i Ål. Her er det bandet Frøkedal & familie som spiller under Sundreball 2020.

Foto: Kristine Kapperud
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Ål kåret til Norges kulturkommune

Ål kommune er utropt til Norges kulturkommune 2021.

Kommunen vant fram i konkurranse med Bergen, Hammerfest og Kristiansund. Det er Norsk Kulturforum som deler ut prisen.

Juryen skriver i sin begrunnelse at Ål har en godt forankret, strategisk, langsiktig og systematisk kulturpolitikk.

– Økonomisk har kommunen vært villig til å satse på kultur, og planverket viser at dette også vil skje i årene som kommer. Etter juryens mening er det et svært godt og sterkt kulturliv i kommunen. Et kulturliv som bygger på lange tradisjoner, men også evner å inkludere og satse på nye uttrykk og ikke minst evner å inkludere alle innbyggere. Kommunen har gode samhandlingsarenaer, solide nettverk og legger stor vekt på koblingen mellom profesjonelle og amatører – noe alle tjener på! Frivilligheten er viktig og satses tungt på i kommunen, heter det i begrunnelsen.

Juryen mener at kommunen er større enn seg. - Med det mener vi at kommunen betyr mye for regionen, og er et kraftsentrum i dalføret.

Den trekker fram kommunens satsing på lokale kulturtradisjoner.

– Og de kombinerer det på en utmerket måte med de unges iboende ønske om fornying – spesielt gjennom dans. Kommunen har sågar et nasjonalt og internasjonalt mandat for å fremme både lokale og nasjonale dansetradisjoner, skriver juryen.

Juryen besto av leder Kristin Ørmen Johnsen (H) i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, styreleder i KS Bjørn Arild Gram og styreleder Tor Helge R. Moen i Norsk Kulturforum.

(©NTB)