Valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger er ikke fornøyd med forhandlingene etter valget.

Valgforsker Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger er ikke fornøyd med forhandlingene etter valget.

Foto: Privat

Valgforsker etterlyser kulturendring etter valget: –Et lottospill

– Det jeg reagerer på er at velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på. Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener forhandlingene etter valget går på demokratiet løs.

I Flatanger fortsetter Olav Jørgen Bjørkås fra Senterpartiet som ordfører, selv om Frp fikk flest stemmer. I Møre og Romsdal fylkeskommune ville Geir Stenseth fra Frp gjerne bli fylkesordfører når partiet hans fikk flest stemmer. Men han måtte nøye seg med varaordførervervet, for klubba tok Anders Riise fra Høyre.

Og i Sokndal må den unge ordføreren Jonas Andersen Sayed fra KrF, som fikk nesten 30 prosent* av stemmene, gå av. Han ble vippet ut av de andre partiene.

Spillet

Svein Erik Tuastad, valgforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap, mener det må en kulturendring til. Han mener både velgere, journalister og forskere har gått for langt i å godta dette «ettervalgetspillet».

– Det jeg reagerer på er at velgerne får noe annet enn det de tror de stemmer på. En helt elementær bestanddel i demokratiet er at vi skal vite hvilke alternativer vi stemmer på. Hvis vi ikke vet det, blir demokratiet omgjort til et lottospill. Tilfeldighetene i forhandlingene etter valget avgjør hvem som blir ordfører, påpeker Tueastad i denne podkasten.

Tilliten

Han nevner Sokndal, men også Sandnes der han mener det var umulig å få ut av politikerne hvem de ville samarbeide med etter valget.

– Når du ber om fisk og får svinekoteletter, da bryter det med forutsetningene. Det svekker helt opplagt tilliten til både demokratiet og politikerne. Det må en kulturendring til. Det vi synes var greit før, er ikke greit lenger, mener Tuestad.

*Rettelse, 20. september: I en tidligere versjon  sto det at KrF fikk over 30 prosent av stemmene. Dette er endret til nesten 30 prosent av stemmene.