Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte et fiskevær nord for Honningsvåg på valgkampturné. Oppslutningen i nord har falt dramatisk.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte et fiskevær nord for Honningsvåg på valgkampturné. Oppslutningen i nord har falt dramatisk. 

Foto: Berit Roald / NTB

Kollaps for Senterpartiet i fylkene

Splitting av fylkeskommuner ble ingen suksessoppskrift for Senterpartiet i fylkestingsvalget. Partiet gikk kraftig tilbake.

Ved forrige fylkestingsvalg fikk Sp 24,1 prosent oppslutning i Troms og Finnmark fylkeskommune. Etter mandagens valg er det klart at partiet oppnådde 7,4 prosent i Troms og 5,3 prosent i Finnmark.

Stort bedre står det ikke til lenger sør: 

  • I Nordland gikk Sp 14,6 prosentpoeng tilbake, til 10,7 prosent.
  • I Innlandet gikk Sp 11,5 prosentpoeng tilbake, til 17,1 prosent.
  • I Trøndelag gikk Sp 9,6 prosentpoeng tilbake, til 11,8.

Partiet gikk tilbake i samtlige av de gamle fylkene.

– Det gikk som ventet. Det var en klar nedgang i hele landet for Senterpartiet. Resultatet må sees i lys av det ekstremt gode resultatet Sp fikk i 2019. De vant velgere på å være et kraftig opposisjonsparti med retorikk mot Solberg-regjeringen. Dessuten så vi et distriktsopprør. Nå er Sp mer tilbake der de pleide å være, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen.

Han tror ikke at Sp hadde noen drahjelp av å ha vunnet saken om fylkessplitting. 

– Den saken er avgjort, og er vanskelig å mobilisere rundt. Velgerne er mest opptatt av det som skal skje framover, sier Marthinsen.

Blåmandag for de røde

I forkant av fylkestingsvalget spådde Marthinsen at de blå kunne ta over makten i flere av fylkene, basert på resultatene fra nasjonale og lokale målinger.

Valgresultatene viser at Høyre ble største parti i Akershus, Østfold, Buskerud, Vestfold, Vestland, Rogaland, Agder og Oslo.

I Finnmark, Troms, Nordland, Trøndelag, Innlandet og Telemark ble Ap største parti, mens Frp kan notere seg for seieren i Møre og Romsdal.

Basert på kjøttvekta er Marthinsen overbevist om at Anette Solli (H) blir fylkesrådsleder i Akershus. Han tror også at Buskerud ender med blått styre, mens Ap mest sannsynlig beholder makten i Nordland.

Marthinsen betrakter utfallet i Trøndelag og Vestland som mer åpent, mens Ap kan klare å beholde makten i nygamle Telemark.

– I Vestland må det forhandles i alle retninger. Det er et fylke der Sp har klart seg bedre. De går sikkert for å beholde fylkesordføreren. Men det blir en utfordring å beholde makten, sier Marthinsen.

Disse tar over

I Møre og Romsdal er Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om å ta over makten fra Ap og Sp. De fire partiene får 24 plasser i fylkestinget. Etter forhandlinger mellom partiene er det klart at Høyres Anders Riise blir ny fylkesordfører i Møre og Romsdal. Han tar over etter Line Hatmosø Hoem (Ap). Avtalen sikrer at KrF og Venstre får en plass i fylkesutvalget.

I Agder fortsetter Arne Thomassen (H) som fylkesordfører, etter at Høyre fikk 26,2 prosent av stemmene.

I Østfold seiler Høyres Thor Hals opp som favoritt til å bli fylkesordfører, etter at partiet hans ble største parti med 27 prosent av stemmene.

Tidligere Sola-ordfører Ole Ueland (H) blir trolig fylkesordfører i Rogaland. Høyre, Frp og KrF har flertall i fylkestinget, med Høyre som største parti. Ueland tar over klubba etter Aps Marianne Chesak.