Jonas Andersen Sayed fikk flest personstemmer, og KrF ble største parti i Sokndal. Men det hjalp ikke.

Jonas Andersen Sayed fikk flest personstemmer, og KrF ble største parti i Sokndal. Men det hjalp ikke.

Foto: Ragnhild Sved

Populær ordfører ble vraket – ekspert reagerer

KrF ble største parti i Sokndal, men en avtale på bakrommet gjorde at de ikke får beholde ordføreren. En ekspert er kritisk til spillet.

Førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger kaller det pokertriks som trumfer folkeviljen.

– Det er en systemfeil i lokaldemokratiet når så mye er overlatt til forhandlingsspillet etterpå. Folk får noe annet enn de stemmer på, sier han til Stavanger Aftenblad.

Alt lå til rette for at Jonas Andersen Sayed (KrF) skulle fortsette som ordfører. Partiet hans ble størst med 28,9 prosent oppslutning. Men så inngikk V, H, Sp og Ap en intensjonsavtale med Rødt som støtteparti.

Sp får ordføreren

Dermed ble Bjørn-Inge Mydland (Sp) ordfører, mens Evy Silje Olsen Selebø (H) ble varaordfører.

– Jeg forstår ingenting, og jeg må ha natten på meg til å begripe det som nå har skjedd, sa Sayed til Dalane Tidende sent onsdag kveld.

Tuastad påpeker at KrF både ble størst og gikk fram fra forrige valg.

– Så er det plutselig noen som gjør et pokertriks som trumfer folkeviljen. Det bryter med en viktig demokratisk forutsetning om en opplyst forståelse av valgalternativene, sier valgforskeren.

Sayed var 21 år og landets yngste ordfører da han ble valg i 2019. Han har engasjert seg sterkt i samarbeid med Ukraina og besøkt landet og Sokndals samarbeidskommune fem ganger i år.