Unni Nilsen Husøy (Frp) blir ordfører i Lyngdal. Varaordfører blir ektemannen Eivind Husøy fra Arbeiderpartiet.

Unni Nilsen Husøy (Frp) blir ordfører i Lyngdal. Varaordfører blir ektemannen Eivind Husøy fra Arbeiderpartiet.

Foto: Privat

Det går mot ordførerrekord for Frp

Så langt ser det ut til at Frp kan få ordføreren i 13 kommuner. Men bare Unni Nilsen Husøy fra Lyngdal får med seg ektemannen som varaordfører.

I denne perioden har Frp hatt tre ordførere. I perioden 2011 til 2015 hadde partiet 11 ordførere.  I perioden 2007 til 2011 hadde de hele 17 ordførere. Men et godt valg for de borgerlige partiene, kan gjøre at Frp slår gamle rekorder. 

Mye kan skje fram til konstituering, så ingenting er sikkert før kjedet henger rundt halsen på ordføreren, men så langt ser det ut til at 12 kommuner får Frp-ordfører. I disse kommunene er det inngått avtaler. Den siste temmelig sikre ordføreren er Flekkefjords flanellkledde ordfører Torbjørn Klungland, men her er ikke forhandlingene avsluttet.

En av Frps nye ordførere holder til i  Lyngdal, er 50 år gammel, og heter Unni Nilsen Husøy.  Frp gjorde et brakvalg i Lyngdal, og partiet gikk fra 11 prosent til 32,4 prosent. Husøy blir ordfører, og mannen hennes Eivind Husøy (Ap) blir varaordfører. Paret har til sammen åtte «mine-dine-og-våre» barn, og to som fortsatt bor hjemme.

– Vi skiller privatliv og politikk så lang det går. Hjemme har vi hvert vårt kontor, og vi kjører hver vår bil til møter. Så prøver vi å unngå å snakke politikk i fellesarealene, sier hun.

Underlig kombinasjon

I Lyngdal samarbeider altså Frp, Ap, INP og Venstre.

– Det kan høres ut som en underlig kombinasjon, men vi har samarbeidet godt i opposisjon, sier Husøy.

Årsaken til brakvalget tror hun er at Frp har vært tydelige på at de ikke skal røre skolestrukturen i tillegg til å ha vært tydelige i krevende saker. Lyngdal er en sammenslått kommune av Audnedal og Lyngdal, og blant annet Høyre har tatt til orde for å slå sammen skoler.

– Så har vi også vært veldig tydelige på at kommunen ikke skal gå inn i Forundringsparken, et prosjekt det Anne Cath. Vestlys verden skal bli et opplevelsessenter. Jeg heier på prosjektet, men synes ikke kommunen skal gått inn med garantier. Nå skal hele denne saken opp i sin fulle bredde, og alle dokumenter på bordet, sier Husøy.

I Lister-regionen er det hele tre kommuner som har fått Frp-ordfører. Det er Farsund, Flekkefjord og Lyngdal. Det gode valget gjorde at Husøy også havnet i Agder fylkesting.

Lista med Frp-ordførere er så langt:

 • Lindesnes: Alf Erik Andersen (Frp) og varaordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap)
 • Lyngdal: Unni Nilsen Husøy og varaordfører Eivind Husøy (Ap)
 • Nes i Akershus: Tove Nyhus (Frp) og varaordfører Harald Johansen (H)
 • Sykkylven: Olav Harald Ulstein (Frp) og varaordfører Jarle Strømmegjerde (H)
 • Åsnes: Per Roar Bredvold (Frp) og Einar Ottesen Toverud (Sp)
 • Ålesund: Håkon Lykkebø Strand (Frp) og varaordfører Monica Molvær (H)
 • Bjørnafjorden: Terje Søviknes (Frp) og varaordfører Marie Bruarøy (H)
 • Farsund: Ingrid Williamsen (Frp) og varaordfører Pål Hals (H)
 • Klepp: Kjetil Maudal (Frp) og varaordfører Ove Horpestad (H)
 • Ullensaker: Ståle Lien Hansen (Frp) og bror og varaordfører Børre Lien Hansen (H)
 • Bamble: Jon Pieter Flølo (Frp) og varaordfører Lars Inge Rønholt (H)
 • Nore og Uvdal: Oddvar Svendsen (Frp) og varaordfører blir Ida Bjerke (Ap)
 • Flekkefjord: Torbjørn Klungland og Frp fikk 41 prosent av stemmene, og han blir trolig ordfører. Forhandlingene er ikke klare.