Eirik Lae Solberg (H) har invitert de andre borgerlige partiene til samtaler om nytt byråd i Oslo. Frp sier ja, Venstre bestemmer seg i kveld og KrF svarer etter styremøte tirsdag.

Eirik Lae Solberg (H) har invitert de andre borgerlige partiene til samtaler om nytt byråd i Oslo. Frp sier ja, Venstre bestemmer seg i kveld og KrF svarer etter styremøte tirsdag.

Foto: Britt Glosvik

Høyre inviterer de andre borgerlige partiene til byrådssamtaler i Oslo

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) inviterer de andre borgerlige partiene til samtaler om nytt byråd i Oslo torsdag

– Jeg har i dag invitert Venstre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti til sonderinger med sikte på å danne et borgerlig byråd i Oslo, sier Lae Solberg til NRK.

– På bakgrunn av de sonderingene ser jeg for meg at forhandlinger om det politiske grunnlaget for det nye byrådet gjennomføres fra neste uke.

Ønsker flertallsbyråd

Ifølge Lae Solberg er det fortsatt for tidlig å si hvilke partier som skal sitte i byrådet, men han understreker at han ønsker et flertallsbyråd.

– Jeg har registrert at det er ulike synspunkter på det. Det er derfor det er viktig å ha sonderinger, og derfor inviterer vi til det med alle fire på torsdag, sier han.

Høyre fikk 32,6 prosent av stemmene i Oslo, en oppgang på 7,2 prosentpoeng. Arbeiderpartiet som har sittet med makten de siste åtte årene, gikk i motsetning ned 1,5 prosentpoeng, til 18,5 prosent.

Frp takker ja

Frp skriver i en tekstmelding til NTB at de takker ja til sonderinger med Høyre.

– Vi takker ja til invitasjonen. For Fremskrittspartiet vil det være viktig å få gjennomslag for kutt i eiendomsskatten, rehabilitering av veiene og styrking av eldreomsorgen, skriver Magnus Birkelund, partiets førstekandidat i Oslo.

– Kjemper for blågrønt

Hallstein Bjercke, Venstres toppkandidat i Oslo, sier at partiet skal fortsette å kjempe for et blågrønt byråd.

– Velgerne har vært tydelige på at de ønsker et skifte i Oslo, derfor er vi åpne for å snakke med andre partier for å sikre at denne byen får et nytt byråd som kan ta byen i en grønnere og mer liberal retning, skriver han i en tekstmelding til NTB.

Videre sier han at partiet skal ta stilling til invitasjonen på Venstres gruppemøte mandag kveld.

KrF svarer senere

Kristelig Folkeparti i Oslo vil heller ikke ta stilling til invitasjonen før styret i partiet har møttes først.

– Vi har både det første gruppemøtet etter valget samt styremøte i Oslo KrF i morgen ettermiddag og kveld og vil gi vårt svar på henvendelsen etter det, skriver KrFs førstekandidat Øyvind Håbrekke til NTB.