Ap-ordfører Hilmar Høl i Årdal kan ta fatt på en ny periode, nå med 72,1 prosent av stemmene bak seg.

Ap-ordfører Hilmar Høl i Årdal kan ta fatt på en ny periode, nå med 72,1 prosent av stemmene bak seg.

Foto: Årdal kommune

Årdal-ordføreren «kok forbanna» på Ap-ledelsen

Ordfører Hilmar Høl (Ap) kunne gledet seg over 72 prosents oppslutning i Årdal. I stedet krever han oppvask i partiet etter «den dårligste valgkampen» han har vært med på.     

– Jeg er så skuffet, at du kan ikke tro det. Alt rotet i Oslo med habilitetssaker er en så stor skam og byrde for oss ute i kommunene. De har ødelagt veldig mye for Ap. Det handler om tillit. Jeg synes heller ikke partiet har hatt de beste løsningene. Jeg er kok forbanna på partiledelsen, sier Høl til Kommunal Rapport dagen etter at han selv gjorde et brakvalg.

Med Høl som toppkandidat fikk Ap 72,1 prosent av stemmene i Årdal, en framgang på 18,7 prosentpoeng fra 2019. Bare i Bindal har Ap enda høyere oppslutning i årets valg. 

Også Høyre gikk sterkt fram i Årdal, med hele 23 prosentpoeng til 27,9 prosent. Ap og Høyre var de eneste partiene velgerne hadde å velge mellom. Verken Sp eller Rødt, som fikk henholdsvis 35,6 og 6 prosent i forrige valg, stilte til valg i år.

– Ikke demokrati

– Jeg skulle gjerne sett at det var flere partier, men ingen ville ta ansvar for å stille på listene. Det er synd. Men Ap kan ikke ta skylda for det, sier Høl.

Tross egen brakseier er han ille til mote når Kommunal Rapport ringer dagen derpå. De gode resultatene lokalt overskygges av at Ap nasjonalt gikk på et historisk nederlag, slått av Høyre for første gang.

Årdal-ordføreren mener habilitetssakene til flere av regjeringens statsråder har en stor del av skylda.

– Vi lokalpolitikerne blir kurset i habilitet. Hvis vi gjør en tabbe, får vi Statsforvalteren på ryggen. Hvorfor kan ikke regjeringsmedlemmer klare å ivareta sin habilitet? Det irriterer meg voldsomt, sier han.

Den populære Årdal-ordføreren gikk ut av Aps sentralstyre i vår, etter fire år. Nå forventer han full oppvask i partiets organer.

– Blir nesten spist opp av INP

– Det er nødt til å bli oppvask nå. Det er jeg ikke i tvil om etter den dårligste valgkampen jeg har vært med på. Vi har stått på lokalt. Men særlig i de store kommunene trenger partilagene hjelp. Mange i partiet er veldig skuffet over måten denne valgkampen er blitt styrt på og hvordan de har lagt opp sakene, sier han.

– Ap blir nesten oppspist av Industri- og næringspartiet i mange industrikommuner. Det er stortingsvalg om to år. Hvordan kan vi unngå at de blir enda sterkere? I Årdal er det Ap som er industripartiet. Vi holder fanen høyt og kjemper for industrien. Det har vi i blodet i Årdal, sier Høl, som selv har 36 års fartstid ved Hydros aluminiumsfabrikk i Årdal.

Med unntak av to perioder har Ap hatt rent flertall i Årdal siden krigen. Slik blir det i neste periode også. Men Høl lover at han vil være raus overfor opposisjonspartiet Høyre.

– I valgkampen har Høyre sagt at de vil være med å utvikle Årdal som industristed. Alle er enige om det. Så det skal nok gå bra, selv om mangfoldet ikke er der. 

Høl er langt fra den eneste Ap-ordføreren som kritiserer egen partiledelse etter at Ap for første gang etter krigen ikke lenger er landets største parti.

– Bør ikke være statsminister

I Hammerfest ble Aps oppslutning mer enn halvert fra 49,8 til 24,1 prosent.

Aps oppslutning i Hammerfest ble mer enn halvert fra forrige kommunevalg. Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) i Hammerfest er skuffet.

Aps oppslutning i Hammerfest ble mer enn halvert fra forrige kommunevalg. Ordfører Terje Wikstrøm (Ap) i Hammerfest er skuffet. 

Foto: Thomas Frigård

– Når vi har gjort et så dårlig valg, må vi gå i oss selv. Jeg vil aldri peke på partiledelsen alene som ansvarlig for valgresultatet, men jeg tror partiet må lytte mer til grasrota, sier Hammerfest-ordfører Terje Wikstrøm (Ap) til Kommunal Rapport.

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen mener Jonas Gahr Støre ikke bør være statsminister til valget i 2025. 

– Vi kaster ikke statsministre etter valg i Arbeiderpartiet, men han er nødt til å legge opp en strategi for hvordan vi skal få til overgang til ny ledelse etter landsmøtet neste gang, sier hun til VG.

Også Ap-ordførerne Hedda Foss Five i Skien og Robin Kåss i Porsgrunn krever oppvask etter det de betegner som et «katastrofevalg».

– Hadde det ikke vært for at vi hadde så gode og populære førstekandidater og fokus på de lokale sakene, hadde vi gått enda mer ned. Så valget er egentlig verre enn det ser ut. Det er så massiv misnøye med regjeringens politikk at det overskygger det lokale, sier Kåss til VG.