Professor Nils Aarsæther mener det må lages et system for å fange opp ulempene ved småkommunene som nå blir skjult i de nye, større kommunene. Et eksisterende eksempel på problemet er ifølge professoren hvordan Bodø må finansiere en kostbar skolestruktur i gamle Skjerstad, noe den gamle lille kommunen fikk dekket av storsamfunnet tidligere. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
Professor Nils Aarsæther mener det må lages et system for å fange opp ulempene ved småkommunene som nå blir skjult i de nye, større kommunene. Et eksisterende eksempel på problemet er ifølge professoren hvordan Bodø må finansiere en kostbar skolestruktur i gamle Skjerstad, noe den gamle lille kommunen fikk dekket av storsamfunnet tidligere. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Reformen får kritikk fra begge sider

Eksperter og forskere er kritiske til utfallet av denne runden av kommunereformen, viser en rundspørring Kommunal Rapport har gjort. Tilfeldig tvang og generalistkommunen under sterkt press er noen av innvendingene.

I ukeavisa i dag blir kommunereformen omfattende dekket. Konsulent Geir Vinsand i NIVI Analyse er svært kritisk til reformen så langt.

Han er ikke den eneste. Kommunal Rapport har vært i kontakt med en rekke forskere, eksperter og konsulenter, med spørsmål om hvordan de ser på reformen. Noen av kildene har vært tydelig positive til sammenslåing, andre kritiske. Jevnt over er folk på begge sider nå kritiske til utfallet av kommunereformen, som altså gir 358 kommuner (enkelte er fortsatt i prosess).