Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommuneprofilen

Stem på din kandidat til Årets kommuneprofil!

Kandidatene til kåringen av Årets kommuneprofil viser bredden i lederskapet som utøves i Kommune-Norge.

Her er det profilerte politikere, erfarne kommunedirektører og operative kommunale ledere.

Det er selvsagt vanskelig å sammenligne disse lederne. Lederskapet for en fylkesordfører og en barnevernsleder må nødvendigvis være forskjellig. Politikerne søker oppmerksomhet. Det gjør ikke den kommunale lederen.

Men alle nominerte i år har blitt lagt merke til i den grad at de har blitt nominert til Årets kommuneprofil.

Også i år hadde juryen hadde i år en rekke gode kandidater til vurdering. Utvelgelsen er alltid vanskelig. Kommune-Norge har mange kompetente ledere. Det handler om å finne dem som har utvist lederskap utover det vanlige i egenskap av å være politisk, administrativ og faglig leder. Ifølge kriteriene skal lederne også ha konkrete resultater å vise til.

Vi mener de seks nominerte imøtekommer disse kriteriene, men altså på ulikt vis.

Dette er årets kandidater:

Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp), ordfører i Salangen

Harald Danielsen, kommunedirektør i Arendal

Gerd Schumann, barnevernsleder i Aurskog-Høland

John-Petter Karlsen, teknisk sjef i Andøy

Ellen Beate Lundberg, kommunedirektør i Fauske

Tore O. Sandvik (Ap), fylkesordfører i Trøndelag

De to nominerte politikerne, fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Trøndelag og Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) i Salangen , har markert seg gjennom flere år.

Sandvik har vært en tydelig stemme i debatten om fylkeskommunens kår og hva fylkeskommunen skal være. Vi trenger flere slike. Har var også sentral da de to trønderfylkene ble slått sammen fra 2018. I seg selv en politisk bragd som stiller krav til gjennomføringsevne, men også samarbeidsvilje. Det som var to politisk selvbevisste områder framstår nå som én regional aktør med spennende prosjekter.

Prestbakmo har markert seg som talskvinne for Distrikts-Norge og kommunalt selvstyre. Det er ikke vanskelig å skjønne hva hun mener. Hun utfordrer, men hun dyrker ikke motsetninger eller krisemaksimerer for enhver pris. Hun er opptatt av resultatene.

De to kommunedirektørene i årets finalehelt har ulik bakgrunn. Harald Danielsen er erfaren og kjennetegnes av en mild form, men tydelig ledergjerning. Han har ikke vært redd for å bruke tid og ressurser på å utvikle egne ledere. Begrunnelsen har vært at god ledelse i kommune krever at ledere – og hovedtillitsvalgte – forstår av hva ledelse er. Samtidig vet han hva politikerne trenger av utfordringer og støtte.

Den andre nominerte kommunedirektøren, Ellen Beate Lundberg i Fauske, overtok en kommune med store økonomiske utfordringer. Hun har kuttet stillinger, bedret driften, men også reorganisert ledergruppen og omstilt organisasjonen. Det har hun klart i den grad at kommunen oppfattes å være på riktig vei.

To mellomledere er også blant årets kandidater. Gerd Schumann, enhetsleder innen familie- og barnevern i Aurskog-Høland, og teknisk sjef John Petter Karlsen i Andøy.

Schumann er nominert for sitt arbeid med barnevernsreformen. Kommunene må dreie innsatsen mot forebygging og tidlig innsats. Reformen stiller krav til endringer i organisasjon og arbeidsmåter. Det får ikke en leder til på egen hånd, men Schumann trekkes fram fordi hun tidlig så betydningen av å bygge kunnskap og få med seg organisasjonen. Nettverksbygging og god økonomistyring trekkes også fram.

Karlsen har på kort tid markert seg som en resultatorientert og innovativ leder av teknisk etat i omstillingskommunen i Vesterålen. Uten tung kommunal erfaring har den unge lederen vist evne til å utvikle driften, men også å lete etter nye løsninger som kan utvikle kommunen og lokalsamfunnet.

Nå er det opp til leserne å stemme fram en vinner.

Slik stemmer du

Send tekstmelding til nummer 2377 med kodeordet Profil etterfulgt av et mellomrom og nummeret til kandidaten du vil stemme på.

Eksempel: Hvis du vil stemme på Sigrun W. Prestbakmo, skriver du Profil 1 og sender til 2377.

Profil 1: Sigrun Wiggen Prestbakmo

Profil 2: Harald Danielsen

Profil 3: Gerd Schumann

Profil 4: John-Petter Karlsen

Profil 5: Ellen Beate Lundberg

Profil 6: Tore O. Sandvik

Avstemningen

  • Pågår fra og med torsdag 24. november til og med onsdag 30. november klokka 14.00.
  • Torsdag 1. desember offentliggjøres navnet på vinneren i Kommunal Rapports nettavis. Uka etter er planen å overrekke prisen – en karikaturtegning av vår tegner Sven Tveit – til vinneren.
  • Kommunal Rapport vil publisere et større intervju med vinneren 15. desember.
  • Vinneren får tilbud om å bli én av Kommunal Rapports faste kronikører i 2023.
  • Avstemningen skjer med tekstmelding. Hver stemme koster 3 kroner.