Harald Danielsen beskrives som en viktig stemme i utviklingen av Kommune-Norge.

Harald Danielsen beskrives som en viktig stemme i utviklingen av Kommune-Norge.

Foto: Mona Hauglid
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

En lokal «høvding» med stort engasjement for å utvikle kommunen

Harald Danielsen i Arendal har vært en engasjert og nyskapende kommunedirektør med stor interesse for å utvikle sine ledere.

PROFIL 2

Harald Danielsen, kommunedirektør i Arendal

Begrunnelse:

Han er nominert for sin innsats som engasjert og nyskapende toppleder i Arendal i 23 år.

Slik stemmer du på Harald Danielsen:

Send kodeord Profil 2 til nr 2377. Hver stemme koster 3 kroner. 

– Oi, oi. Det var voldsomt. Det er hyggelig at noen har foreslått meg. Jeg har jo brukt hele livet på dette, sier kandidaten da han får høre om nominasjonen.

Danielsen omtales som en lokal høvding i Arendal hvor han har en finger med i det meste som skjer. I hans tid som rådmann og kommunedirektør gjennom 23 år, har sørlandsbyen ristet av seg søvnen, bygd ut og modernisert og fått i gang Arendalsuka. Nå starter det neste eventyret – batterifabrikken som vil gi stor vekst til regionen.

Ved nyttår går han av med pensjon etter 30 år som kommunal toppleder. Før Arendal var han rådmann i Tvedestrand.

– Det har vært fantastiske år. Jeg ville ikke byttet med noen, sa han til Kommunal Rapport i høst.

Danielsen beskrives som en god sjef som gir de ansatte tillit og støtter dem når ting er vanskelige. Han har vært opptatt av å ha et godt forhold til de tillitsvalgte og å utvikle sine ledere.

Som et ledd i lederutviklingen har den kunst- og filosofinteresserte toppsjefen for eksempel tatt med over 30 ledere på samling i Italia. Dette ble av noen sett på som ekstravagant i en lavinntektskommune. Danielsen sto støtt i kritikken, og forsvarte turen med at dette var vel anvendte penger til lederutvikling.

Da alle ansatte fikk utdelt boka Alkymisten av Paulo Coelho, en historie om åndelig søken og om å følge sin drøm, var det en nyhet som gikk landet rundt.

Danielsen har også et stort engasjement for dem som sliter. Agderposten fortalte om en kar som var misfornøyd med behandlingen på Nav, hvorpå Danielsen tok kontakt og lånte ham penger av egen lomme.

Han er godt kjent utenfor kommunegrensa og Agder, og beskrives som en viktig stemme i utviklingen av Kommune-Norge. I mange år ledet han KS' rådmannsutvalg, og er fremdeles en hyppig brukt foredragsholder. 

Danielsen blir omtalt som en klok og modig mann, og en som har vært tidlig ute med nye ideer, for eksempel flat struktur. Arendal var blant de første som prøvde ut det.