Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg i Fauske synes det er hyggelig å bli nominert. Hun benytter samtidig anledningen til å skryte av alle de ansatte og deres tillitsvalgte i kommunen.

Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg i Fauske synes det er hyggelig å bli nominert. Hun benytter samtidig anledningen til å skryte av alle de ansatte og deres tillitsvalgte i kommunen. 

Foto: Marius Fiskum
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

En kommunedirektør som gjennomfører store omstillinger

Kommunedirektør Ellen Beate Lundberg berømmes for å ha gjort en stor innsats med å omstille Fauske, som har hatt langvarige økonomiske problemer.

Profil 5

Ellen Beate Lundberg, kommunedirektør i Fauske

Begrunnelse:

Hun har gjort en stor innsats med å omstille en kommune med langvarige økonomiske problemer.

Slik stemmer du på Ellen Beate Lundberg:

Send kodeord Profil 5 til nr. 2377. Hver stemme koster 3 kroner.

– Oj. Nå ble jeg overrasket. Så hyggelig, dette setter jeg stor pris på, sier kommunedirektør Ellen Beate Lundberg da hun får vite at hun er nominert til Årets kommuneprofil.

Riktignok etter en ganske lang pause der man nesten kan høre kommunedirektøren diskutere med seg selv om dette kan være en spøk eller ikke.

Men det er ingen spøk – og det er heller ingen spøk å være kommunedirektør i Fauske kommune.

Utfordringene har nemlig ikke latt vente på seg i Robek-kommunen siden Lundberg inntok rådhuset i april 2021. Den økonomiske krisen i kommunen har allerede ført til store omstillinger. 

Til sammen 127 (88,6 årsverk) faste stillinger er kuttet, noe som utgjør om lag 53 millioner kroner i besparelse. Dette skal ha blitt gjort uten at det har oppstått støy eller konflikter.

Kommunedirektøren har som toppleder måttet stå ganske alene i omstillingsarbeidet, da fire kommunalsjefer valgte å slutte i løpet av første halvår i år. Kort tid etter sluttet også økonomisjefen.

Lundeberg trekkes fram som en ydmyk, kunnskapsrik og samlende endringsleder som evner å lytte, se og kommunisere på en tydelig måte. Hun omtales som uredd og ambisiøs, med en lidenskap for arbeidet i kommunen.

Resultatene ser heller ikke ut til å ha latt vente på seg. Kommunen med rundt 9.600 innbyggere kan allerede vise til betydelige økonomiske forbedringer. 

I stedet for et budsjettert merforbruk som følge av forpliktelsene i Robek, oppnådde Fauske i årsregnskapsresultatet i 2021 et regnskapsmessig mindreforbruk på nesten 12 millioner kroner. Regnskapsresultatet i fjor viste en forbedring på cirka 68 millioner kroner. Også så langt i år kan Fauske vise til positive resultater.

I tillegg til å håndtere sine egne oppgaver som kommunedirektør, har Lundberg vært nødt til å håndtere oppgavene til fire kommunalsjefer. 

Lundberg får skryt for å ha stått i krisen, opprettholdt den daglige driften, ivaretatt utviklingsoppgaver, og samtidig rekruttert nye ledere og andre medarbeidere med nøkkelroller. Noen vil også ha det til at hun har bidratt til å forbedre kommunens omdømme.

På nyåret får hun avlastning, da tiltrer nye ledere. Da innføres det også en helt ny organisasjonsmodell.