Som sykepleier selv, kjenner jeg på kroppen hvordan det føles ikke å ha tid til pasientene mine, skriver Åse Kristin Ask Bakke.

Som sykepleier selv, kjenner jeg på kroppen hvordan det føles ikke å ha tid til pasientene mine, skriver Åse Kristin Ask Bakke.

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tillit som bærebjelken i samfunnet vårt

Det går feil vei med dagens regjering – vi må ha en ny kurs. Økende forskjeller undergraver tilliten og samholdet.

Tillit er bærebjelken i samfunnet vårt. Når vi stoler på hverandre, vil vi bidra mer til lokalsamfunnet vi lever i og bidrar i frivillig arbeid.

På vei til Tinget

Kommunal Rapport har invitert kommune- og fylkespolitikere med sjanse til stortingsplass ved valget til å skrive gjestekommentarer.

Skribent denne uka: Åse Kristin Ask Bakke (Ap)

Kommunestyrerepresentant i Ålesund

I det større bildet bidrar det til en større grad av økonomisk vekst. I et samfunn hvor vi stoler på hverandre, vil vanlige folk bidra, og aktive og engasjerte innbyggere er motivert av et felles formål.

Forskningen er krystallklar på at et felles formål på samfunnet gjør at folk finner kompromisser når vi møter vanskelige utfordringer.

Vi må legge vekk stoppeklokken og la fagfolk gjøre jobben sin.

Hva gjør vi når forskjellene mellom folk øker? De som har mye, får mer, mens vanlige folk i større grad sliter med å betale regningene. Min frykt er at samfunnets tillit, det at vi stoler på hverandre, blir svekket når ledelsen i Coop tjener millioner, mens feriepengene til permitterte og arbeidsledige ble kuttet i 2015.

Vi må kjempe for å bevare samfunnets felles formål som vi løser de utfordringene som ligger foran oss.

Vi trenger ikke å se lenger enn til USA for å se at tilliten har falt dramatisk de siste tiårene. Samtidig som de rikeste blir rikere, og vanlige folk sitter igjen med stadig mindre.

For å forvalte og styre et samfunn der vi stoler på hverandre, vil Arbeiderpartiet begynne med å styre offentlig sektor basert på norske, sosialdemokratiske verdier som tillit, åpenhet og samarbeid. Det gjør oss best mulig rustet til sammen å skape politiske kompromisser som kan møte de store utfordringene vi står overfor de neste ti årene.

For meg er solidaritet en grunnleggende verdi. Derfor føler jeg meg hjemme i Arbeiderpartiet. Vi tar vare på hverandre i samfunnet vårt, ingen skal falle utenfor. Det er vårt felles ansvar.

Vår samfunnsmodell med et organisert arbeidsliv, en sterk velferdsstat, små forskjeller og bosetting i hele landet har gitt mennesker større frihet og muligheter i eget liv. Et trygt arbeidsliv og et samfunn med små sosiale og økonomiske forskjeller har skapt tillit mellom folk.

Vi har noe felles, vi har et felles formål, uavhengig om vi er vokst opp i havgapet på Sunnmøre eller på Vålerenga i Oslo.

Dessverre går det feil vei med dagens regjering – vi må ha en ny kurs. Økende forskjeller undergraver tilliten og samholdet. Lederlønnsutviklingen har en særlig negativ effekt og skaper inntrykk av at en elite på toppen stikker fra, mens andre regler gjelder for vanlige folk.

Vårt velferdssamfunn med en sterk offentlig sektor må satses på. Arbeiderpartiet forstår betydningen av tillit mellom folk, og at vanlige folk stoler på hverandre og myndighetene. Vi forsvarer samfunnet hvor vi alle kjenner på et felles formål. Derfor vil vi innføre en tillitsreform om vi vinner valget.

Arbeiderpartiet vil ha et samfunn der ansatte i det offentlige får mer tid, handlingsrom og frihet til å styre arbeidshverdagen sin selv. Vi stoler på fagfolk. De skal bruke mindre tid på rapportering og firkanta systemer. Heller mer tid på faget sitt. Det er bra for de ansatte, og det er bra får brukeren som får mer tilpassede tjenester.

Som sykepleier selv, kjenner jeg på kroppen hvordan det føles ikke å ha tid til pasientene mine. Vi må legge vekk stoppeklokken og la fagfolk gjøre jobben sin.

For meg er det utrolig viktig med et samfunn med små forskjeller mellom folk. At vi alle kjenner må et felles formål, styrker ikke bare vår felles identitet og samhold. Det gjør oss i stand til å møte nye utfordringer. Med økte forskjeller, der de rikeste stikker fra er en trussel mot fellesskapet. Og mot tilliten vi har til hverandre.

Arbeiderpartiet går til valg på å ha et samfunn der vi stoler på hverandre. Vi trenger et samfunn hvor vanlige folk bidrar, er aktive og engasjerte innbygger som gjør en forskjell fordi de er motivert av et felles formål.

Les tidligere gjestekommentarer