Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.
Kommentar
Kommentarer gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Stem på Årets kommuneprofil 2021!

Finalistene til Årets kommuneprofil har markert seg på ulike områder. Det bekrefter mangfoldet i Kommune-Norges oppgaver og utfordringer.

Som vanlig de siste årene avslutter Kommunal Rapport året med å invitere leserne til å løfte fram en person som har markert seg i det kommunale landskapet. På de neste sidene finner du våre finalister til Årets kommuneprofil.

Det er åtte navn som på hver sin måte har markert seg det siste året – noen over flere år.

Dette er årets kandidater, klikk for å lese mer om dem:


Kommunal Rapports interne jury har vurdert flere enn disse åtte. Noen savner kanskje sin kandidat, men juryen har forsøkt å finne fram til dem som vi mener har utvist lederskap utenom det vanlige og kan vise til konkrete resultater. Lederne må ha bidratt spesielt til å utvikle tjenester, lokaldemokrati og lokalsamfunn.

I et år som fortsatt er preget av korona og pandemihåndtering, burde vi kanskje hatt en felles pris til alle dem som har lagt ned ekstraordinært mye arbeid på dette området. Det gjelder både kommunale toppledere og medarbeidere lenger ned i systemet.

Vi har imidlertid valgt å løfte fram Rebecca Skauge, leder av vaksinasjonssenteret i Sarpsborg, for hennes innsats med å gjennomføre vaksineringen. Det er en oppgave som krever en kombinasjon av god logistikk, planlegging og nytenking, men også evne til improvisasjon og rask handling. For eksempel da vaksinesenteret klarte å redde 400 vaksiner etter at et kjøleskap ble utsatt for strømbrudd. 400 eldre innbyggere ble hasteinnkalt og vaksinert i løpet av to timer.

For øvrig utmerker finalistene seg på ulike områder. Fire er utpregede fagpersoner som har vært viktig for å utvikle kommunale tjenesteområder. Skauge er nevnt.

I tillegg er Hege Edvardsen, leder av Romerike krisesenter, kandidat. Hun har gått i bresjen for å utvikle hvordan vi hjelper mennesker som er i en vanskelig livssituasjon.

Mona Klefsås har som helsearbeider bidratt til å løse en vanskelig oppgave – nemlig å sikre døende mennesker en verdig avslutning på livet. Hun er leder for det som kalles fagenhet lindrende i Hamar kommune. Enheten på 12 årsverk har hele kommunen som arbeidsområde.

I Lillestrøm kommune har Synnøve Standal, i egenskap av leder av dokumentasjonssenteret, lagt ned mye arbeid for å sikre åpenhet og innsyn i lokalforvaltningen.

To ordførere er også med i finalerunden. Den ene, Anders Østensen i Gjerdrum, er nominert for sin åpenhet og ledelse da et leirskred rammet kommunen i romjula og flere mennesker omkom.

Erik Sletten i Trysil er nominert for en sak som viser en annen side av politikken, den som handler om mer langsiktige resultater. Trysil har utmerket seg som en kommune som har plass til lærlinger.

Juryen har også vurdert flere kommunedirektører. To navn utmerket seg. Tom Joensen i Terra-kommunen Bremanger og Wenche Nedberg Grinderud i Kongsberg.

Joensen tok over etter at et svært risikabelt finanseventyr hadde påført kommunen en svimlende gjeld og en kronisk følsomhet for endringer i finansmarkedene. Nå ser kommunen slutten på Robek-tilværelsen.

Grinderud var sentral i arbeidet med å gjøre Kongsberg til en toppkommune i Kommunebarometeret. Da Kongsberg seint i høst opplevde flere groteske drap, sto hun støtt som leder av kriseberedskapen og arbeidet som fulgte i kjølvannet.

Slik juryen har vurdert det, er dette åtte verdige kandidater. Årets kommuneprofil skal rette en fortjent oppmerksomhet mot mennesker som har bidratt til å utvikle kommunesektoren. De har selvsagt ikke arbeidet alene.

Som kommunedirektør Joensen sa da han fikk høre om sitt kandidatur. – Jeg hadde ikke fått gjort noe uten at vi hadde jobbet i lag.

Det gjelder trolig alle finalistene, men de har likevel utmerket seg i så stor grad at de nå kan bli kommuneprofilen anno 2021.

Hvem det blir, er altså opp til leserne å avgjøre de neste dagene.

Slik stemmer du

Send tekstmelding til nummer 2377 med kodeordet Profil etterfulgt av et mellomrom og nummeret til den kandidaten du vil stemme på.

(Eksempel: Hvis du vil stemme på Hege Edvardsen skriver du «Profil 1» (uten parenteser) og sender til 2377.

Profil 1: Hege Edvardsen

Profil 2: Rebecca Skauge

Profil 3: Synnøve Standal

Profil 4: Anders Østensen

Profil 5: Erik Sletten

Profil 6: Mona Klefsås

Profil 7: Tom Joensen

Profil 8: Wenche Grinderud

Avstemmingen

Pågår fra torsdag 2. desember til onsdag 8. desember klokka 14.00.

Torsdag 9. desember offentliggjøres navnet på vinneren i Kommunal Rapports nettavis

Uka etter er planen å overrekke prisen til vinneren – en karikaturtegning av vår tegner Sven Tveit.

Kommunal Rapport vil publisere intervju med vinneren, som blir invitert til å bli én av Kommunal Rapports faste kronikører i 2022.

Avstemmingen skjer også i år med tekstmelding. Hver stemme koster 3 kroner.