Nyheter
Utreder nytt prissystem
Kommunaldepartementet (KRD) har bedt SINTEF utrede et system for å måle og sammenligne effektiviteten i avløpsverkene. Resultatet kan bli at selvkostprinsippet byttes ut med pristak.
1. juli fikk i sommer følgende oppdrag fra KRD:
Å utrede et nasjonalt informasjonssystem for å måle og sammenligne effektivitet og kvalitet på tjenester i offentlige avløpsverk.
Å vurdere om det er mulig og hensiktsmessig å nytte dette informasjonssystemet i en målestokk-konkurranse for vann- og avløpsverkene etter samme modell som den som brukes til å fastsette nettleien i energisektoren.
- Hovedmålet med vår utredning er å finne ut om inntektsmodellen på energisiden kan overføres til vann- og avløpssektoren, sier forsker Jon Røstum ved SINTEF til Kommunal Rapport.
Prisen på nettleie er i dag strengt regulert gjennom et inntektsrammesystem. Det fastsettes en norm for hvor mye hvert enkelt selskap kan ta for denne monopoltjenesten, ut fra en rekke data fra hvert enkelt nettselskap. Selskapet får beholde gevinsten, dersom det klarer å levere tjenestene billigere. Men går driften i minus, må det selv bære tapet.
Ikke maksimalpris-
Statssekretær Morten A. Meyer (H) uttalte i forrige uke at departementet ønsker å innføre maksimalpriser på vann- og avløpstjenester. Et kontrollorgan skal sette tak for hvor mye kommunene kan ta seg betalt for disse tjenestene.
KS gikk straks sterkt ut mot forslaget om å innføre nok en maksimalpris på kommunale tjenester. Også Høyre-ordførere advarte mot dette, gjennom et oppslag i Nationen.
Røstum understreker at SINTEF ikke har fått i oppdrag å utrede makspris, men et system som skal gjøre det mulig å finne riktig VA-gebyr i hver enkelt kommune. Hva som er rett gebyr, vil variere ut fra lokale forutsetninger, som gjeldsbelastning på VA-anleggene, rørlengde mellom abonnentene, kvaliteten på drikkevannskilde og krav til rensing av avløpsvann.
Effektivisering
Informasjonssystemet skal også fremme effektivisering ved at ulike kommuner kan sammenligne seg med hverandre år for år. I energisektoren skal systemet ha ført til en effektivisering på 15 prosent over fem år.
SINTEF begynner sitt utredningsarbeid med en idédugnad 4. september, der også representanter for VA-sektoren skal delta. 1. desember skal SINTEF levere sin rapport til KRD.