Avdelingsleder Caroline Ellevold ved korttidsavdelingen på Sør-Odal alders- og sykehjem måtte i mai legge ned driften på avdelingen for å få bukt med koronasmitten.

Foto: Magnus Knutsen Bjørke

Ansatte tok med seg dødelig smitte inn på sykehjemmene

Til sammen 150 sykehjemspasienter har så langt mistet livet på grunn av covid-19. Smittesporingen viser at hovedkilden for smitte har vært de ansatte.

– For skrøpelige, eldre pasienter er dette et livsfarlig virus. Institusjonene har gjort det de kan for å fjerne risikofaktorer, men man kan ikke fjerne de ansatte. Det er en kjempeutfordring å holde viruset ute av sykehjemmene, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI).

I midten av mars ble det igangsatt kraftige smitteverntiltak i landets sykehjem for å beskytte pasientene mot koronaviruset.

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.