Nyheter

Norge får korrupsjonssmekk

De norske partiene må begynne å gi oversikt over sine utgifter, eiendeler og gjeld. Det krever Europarådets korrupsjonsgruppe.

Publisert Sist oppdatert

GRECO (Group of States against Corruption) har gått igjennom den norske partifinansieringen som trådte i kraft i 2006 og konkluderer med at den ikke er god nok for å hindre korrupsjon. I dag er partiene ifølge partiloven kun pliktig til å gi årlige rapporter om sine inntekter.

Korrupsjonsgruppa mener at Norge må bli bedre på følgende områder:

  • Partiene må gi oversikt over sine utgifter, eiendeler og gjeld.
  • Partiene må rapportere alle inntekter og utgifter i forbindelse med valgkamper.
  • Det må være klare regler som sikrer at partirevisorer er uavhengige.
  • Norge bør innføre sanksjoner for alle brudd på partiloven. Disse sanksjonene vil komme i tillegg til dagens.
  • Norge bør innføre et system som åpner for uavhengig innsyn i partienes finanser, inkludert valgkamputgiftene.

Kravene gjelder samtlige partier i alle ledd som stiller til valg i Norge. Men GRECO krever ikke at partiene skal gi et samlet regnskap.

- Noen av de største partiene kan bestå av mer enn 300 forskjellige enheter. Å skaffe seg et fullstendig bilde av økonomien til et gitt politisk parti, er en kjempeoppgave, heter det i rapporten.

Hemmelig reisekonto

Fornyings- og administrasjonsdepartementet jobber nå med et lovforslag som skal stramme inn på kontrollen av partiene i Norge. Planen er at forslaget skal legges fram for Stortinget neste vår. Statsråd Heidi Grande Røys (SV) har fått en frist på 18 måneder på å rapportere tilbake til GRECO om hvordan hun følger opp kravene.

GRECOs anbefalinger kan igjen sette fart i diskusjonen om partienes åpenhet, som oppsto etter at mediene avslørte Frps hemmelige reisekonto på Stortinget. Skattebetaleres penger ble brukt til storbyreiser for Carl I. Hagen, kona Eli og andre sentrale Frp-ere og deres ektefeller. Hundretusener av kroner ble overført fra stortingsgruppas midler til reisekontoen. Mediene avslørte også at stortingsgruppa til Frp betalte personlig trener for sin parlamentariske leder Siv Jensen i perioder, kjøp av kjole og frisør ved anledninger som kronprinsbryllup, massasjestol og privat helseforsikring for stortingsrepresentantene.

Etter avsløringen vedtok Stortinget i 2006 at stortingsregnskapene til alle partiene på Stortinget skal offentliggjøres. Men hittil er det kun Venstre som har åpnet for innsyn i alle sine bilag.

- Politikerne avgjør

Seniorrådgiver Jens-Oscar Nergård i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som også sitter i GRECO, sier at det nå blir opp til politikerne å bestemme hvor detaljerte opplysninger partiene skal oppgi.

- Paragraf 19 i partiloven har et ganske finmasket nett for hvilke inntekter partiene skal oppgi. En kan selvfølgelig tenke seg et tilsvarende finmasket nett for utgiftene. Men dette blir det opp til Stortinget å bestemme, sier Nergård til Kommunal Rapport.

Generalsekretær Terje Breivik i Venstre vil nå ta initiativ til at generalsekretærene fra alle partiene møtes for å få på plass et nytt system. Men han vil ikke si hvor lista bør ligge.

- Hovedkonklusjonen til GRECO er at Norge er en fredens plett på jord, men at vi kan bli bedre på noen områder. Venstre har frivillig offentliggjort våre bilag. Om det skal bli obligatorisk for partiene, må loven eventuelt regulere, sier Breivik.

- Hvilke erfaringer har Venstre hatt med åpne bilag?

- Vi har bare gode erfaringer. Når vi tar på oss å forvalte fellesskapets midler, må vi leve med at mediene tar tak i ett og annet bilag og ikke setter det i sammenheng, sier Breivik.

Han understreker samtidig at partiorganisasjonene også har et arbeidsgiveransvar, og at rettighetene til de ansatte må ivaretas.

Powered by Labrador CMS