Nyheter

KS mener at utbygging av ny, fornybar energi er nødvendig de kommende år for å sikre norsk energiforsyning.
KS mener at utbygging av ny, fornybar energi er nødvendig de kommende år for å sikre norsk energiforsyning.

KS savner fylkeskommunene i energirapport

KS stiller seg positiv til flere av konklusjonene i rapporten fra Energikommisjonen. Men noe savner de: fylkeskommunenes rolle.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne uka la Energikommisjonen fram rapporten «Mer av alt – raskere». Kommisjonen konkluderer blant annet med at det er behov for et taktskifte for å sikre et kraftoverskudd i normalår. 

KS er fornøyd med flere av konklusjonene.

– I vårt innspill til energikommisjonen trakk vi fram at Enovas mandat bør endres til å også omfatte energieffektivisering og at de må kunne støtte moden teknologi for å få fart på energieffektiviseringen. Det er gledelig å se at Energikommisjonen foreslår akkurat det, sier KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Viktige virkemidler

Kommisjonens flertall tar til orde for et mål om 20 TWh energieffektivisering innen 2030 og 40 TWh ny fornybar kraftproduksjon innen 2030. Et mindretall advarer mot «å sette mål som innen kort tid kan vise seg å være langt fra det vi ønsker eller har mulighet til å realisere».

– KS deler kommisjonens hovedbudskap om at storstilt energieffektivisering og utbygging av ny, fornybar energi er nødvendig de kommende år for å sikre norsk energiforsyning. Da er både økt prosesskontroll til kommunene, økonomiske insentiver til utbygging og styrking av Enova viktige virkemidler, sier Helgesen.

Hun legger til at utbygging må skje så skånsomt så mulig ut fra naturhensyn.

Fylkeskommunenes rolle

Helgesen mener Energikommisjonen anerkjenner de viktige rollene kommunene har for å tilrettelegge for fornybar energiproduksjon, overføringsnett og effektiv bruk av energi og etablering av grønn industri.

– Vi savner likevel omtale av fylkeskommunens rolle som regional planmyndighet, sier Helgesen.

I sitt innspill til Energikommisjonen har KS tatt til orde for at fylkeskommunen bør få en sterkere formalisert rolle som koordinator i konsesjonssaker.

Hvor er fylkeskommunene, spør KS-leder Gunn Marit Helgesen.

– I rollen som regional samfunnsutvikler kan fylkeskommunene samle kommuner, energiselskaper og statlige regionale aktører til felles dialog og informasjonsdeling, sier Helgesen.

Jobber med høringssvar

I rapporten skriver kommisjonen at arbeidet med å gi vertskommunene økt innflytelse i vindkraftsaker gjennom plan- og bygningsloven, må ferdigstilles.

Regjeringen la tidligere i år ut et høringsforslag der de foreslår å styrke kommunenes rolle i planlegging og utbygging av vindkraft på land. Ifølge Helgesen jobber KS for fullt med et høringssvar. Høringsfristen er 27. februar.

– Det er viktig for KS at kommunen helt ut får bli plan- og bygningsmyndighet også i vindkraftsaker på linje med andre utbygginger, sier Helgesen.

Hun er også glad for at kommisjonen er tydelig på at en større del av verdiskapingen må tilfalle vertskommunene.

I tillegg er KS fornøyd med flere av kommisjonens tiltak for raskere og bedre konsesjonsprosesser, som effektivisert saksbehandling, parallell behandling og pakkeløsninger i tråd med innspillene.

Powered by Labrador CMS