Administrerende direktør Jane Castro i LHL Gardermoen er klar for å ta i mot enda flere koronapasienter.

Administrerende direktør Jane Castro i LHL Gardermoen er klar for å ta i mot enda flere koronapasienter. 

Foto: Thomas Frigård
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Bygde opp «koronasykehus» for kommunen på ni timer

Stor pågang av reisende på Oslo lufthavn ga Ullensaker et akutt behov for å isolere reisende med koronasymptomer. På ni timer ble det etablert et eget «koronasykehus».

– Vi så at vi fikk et stort behov for å opprette plasser for å isolere reisende på Oslo lufthavn, og vi kontaktet LHL for å høre om de hadde kapasitet. Jeg er imponert over raskt de klarte å mobilisere, sier Ullensaker-ordfører Eyvind Schumacher (Ap).

Snudde seg rundt

En rekke av de reisende som har ankommet Oslo lufthavn den siste uka, har blitt satt i karantene i et hotell som kommunen har rekvirert. For å kunne ivareta de reisende som har vist tydelige influensasymptomer, har kommunen fått hjelp av sykehuset til LHL – Landsforeningen for hjerte- og lungesyke – på Gardermoen.

Ordfører Eyvind Schumacher (Ap) i Ullensaker er imponert over hvor raskt LHL klarte å bygge opp et «koronasykehus» for kommunen. Foto: Ullensaker kommune

Ordfører Eyvind Schumacher (Ap) i Ullensaker er imponert over hvor raskt LHL klarte å bygge opp et «koronasykehus» for kommunen. Foto: Ullensaker kommune

– Vi hadde 143 pasienter på vår rehabiliteringsavdeling. Siden disse er i risikogruppa for koronaviruset, valgte vi å sende de hjem. Da kommunen ba om hjelp, hadde vi kapasitet til å snu oss rundt raskt for å avhjelpe i denne svært spesielle situasjonen vi nå er i, sier Jane Castro, administrerende direktør for LHLs kliniske virksomheter.

Etablerte koronaavdeling

I løpet av ni timer klarte sykehuset å stenge av en avdeling på sykehuset – her forsterket de med rask bistand fra teknikere ventilasjonsanlegget for å skape et undertrykk – etablere sikre sluser, sikre dører og innganger og sette opp nødvendig skilting.

Nå har LHL-sykehuset en fullverdig smittesikker avdeling med 68 rom som for øyeblikket benyttes som isolat for reisende på Oslo lufthavn med influensasymptomer.

Direktøren viser til at de ansatte har lagt ned en stor innsats for å bygge opp den nye avdelingen, samtidig med innføring av nye prosedyrer og rutiner.

– Jeg er imponert over hvordan de ansatte stilte opp fra morgen til sent på kveld. Så langt har vi hatt rundt 15 pasienter som har blitt testet i isolasjonsenheten. Hittil har alle disse testet negativt og blitt sendt hjem til myndighetspålagt karantene, sier Castro.

Står klare

Pasientene som ankommer koronaavdelingen blir testet, og deretter må de være på sine rom i et drøyt døgn til prøvene er klare. Er prøvene negative, sendes de hjem.

Pasienter med positive prøveresultater blir værende isolert på sitt tildelte rom. Dersom noen har behov for akutt hjelp, eller får alvorlig forverret sykdomsforløp, sendes de videre til Ahus på Lørenskog.

LHL står klare til å få et utvidet mandat fra det offentlige helsevesenet.

– Vi er et helt nytt sykehus, og vi er i en unik posisjon til bistå, også hvis helsevesenets behov for intensiv behandling skulle øke. Vi har allerede tre plasser for intensiv behandling og kan utvide med flere. Vi står klare til å delta i samfunnsoppdraget vi står overfor, sier Castro.