Formannskapet i Seljord har møte på Teams. Ordfører Beate Marie Dahl Eide (Sp) leder møtet. Høyres Edvart Mæland følger med fra hjemmekontoret.

Formannskapet i Seljord har møte på Teams. Ordfører Beate Marie Dahl Eide (Sp) leder møtet. Høyres Edvart Mæland følger med fra hjemmekontoret.

Skjermdump fra møtet
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Seljord hadde formannskapsmøte på nett

I 3,5 timer satt Seljord formannskap og hadde sitt første nettmøte. Avstemming ble gjort på chat.

Det var klokka ni i dag morges at de sju medlemmene i Seljord formannskap benket seg foran PC-er og nettbrett i stuer, kjøkken og kjellerrom for å behandle ni saker, og få mye informasjon om korona.

Ordfører Beate Marie Dahl Eide (Sp) hadde aldri ledet et slikt formannskapsmøte før, men fikk snart taket på det.

Hun innledet med å redegjøre for vedtaket fra regjeringen som tillater å avholde møter på denne måten. Det vedtaket kom på fredag.

Departementet ofrer åpenheten i koronakrisen

Seljord ligger i Telemark og har 2.900 innbyggere.

Som i alle andre kommuner, er ordføreren leder av krisestaben, og de møtes også i Teams. Eide har vært med på fylkestingsmøte i Vestfold og Telemark fylkesting på samme måte. Også det fungerte, selv om det var mange medlemmer.

Diskuterte stengte grenser

Seljord er av de kommunene som har «stengt» grensene til kommunen for å bevare den smittefri. De som jobber utenfor kommunegrensa, må gå i karantene når de kommer hjem fra jobb. Litt luftetur i folketomme gater er lov, og en tur på butikken hvis de holder god avstand til folk. Ellers er det hjemmekos som gjelder om kvelden.

Folk, spesielt fra Oslo og Viken som har mest smitte, får ikke reise inn i kommunen med mindre de skal gjøre en helt nødvendig jobb.

Dette drastiske tiltaket brukte formannskapet mye tid på å diskutere. Mange innbyggere lurer på mye rundt disse reglene.

Alle var med

Teams tillater at journalister er med på en egen link. Kommunal Rapport og lokalavisa var med. Vi kunne snakke, men gjorde det ikke, før vi ble bedt om å gi en tilbakemelding. Vi syntes også i et lite bilde.

Slik kan innbyggerne få tilgang til digitale møter

– Det er mulig å koble til en publikumslink også. Men den må være taus, så de ikke forstyrrer møtet. Jeg har ikke rukket å sette meg inn i det ennå, men det kommer, kunne rådmann Finn-Arild Bystrøm forsikre.

Møtet forgår altså slik at sakspapirene kan komme opp på skjermen. Forslag som kommer inn underveis, eller protokolltilførsel, blir sendt på e-post eller skrives i chatten. Møtedeltakerne ber om ordet i chatten. Det stemmes i chatten ved å skrive for eller mot.

Til neste møte ønsker ordføreren at forslag skal sendes inn på forhånd, hvis de er klare. Seljord kjørte dette møtet i ett strekk på 3,5 timer. Det var litt mye. Også nettmøter må gi plass til beinstrekk, kaffe og dobesøk. Det var alle enige om da møtet var over.

Gruppemøter bør også partigruppene finne en måte de kan avholde.

Mange saker - mange utsettelser

Det var altså mye formannskapet i Seljord skulle igjennom. Og mange saker må utsettes, eller fremdriften er usikker. Anbudsrunden til en bru går for eksempel som vanlig. Men befaringen av brua må utsettes. Dermed stopper prosessen opp. Arrangementer søker støtte. De får det, men med forbehold om at arrangementet blir avholdt.

Formannskapsmedlemmene var fornøyd med denne tekniske løsningen. Der det er dårlig nettkapasitet, kan man bruke mobilnettet. Det anbefaler ordfører Peter Fjågesund (MDG), som på dette møtet satt i kommunestyresalen, men som ikke har like godt nett hjemme.

Krisepakke på flere milliarder skal hjelpe økonomien

Mange kommuner avlyser alle møter, også formannskapsmøter, men det er det altså ingen grunn til. Seljord skal ha kommunestyremøte på Teams i neste uke.

Rådmann Bystrøm tror også det er mulig å koble Teams til det vanlige systemet med nettoverførte møter, og å lagre møtene for ettertiden, slik man kan med nettmøtene. Den teknikken finner han ut av til neste møte.