Sommerlig, men ingen shorts på Hvaler rådhus: F.v. fagleder HR Heidi Anita Pedersen, kvalitetskoordinator Lise Krogstad, enhetsleder Trude Irgens, økonomisjef Karsten Hauge, HR-sjef Michael Rummelhoff. Sistnevnte uten slips, men med tweed-blazer.

Sommerlig, men ingen shorts på Hvaler rådhus: F.v. fagleder HR Heidi Anita Pedersen, kvalitetskoordinator Lise Krogstad, enhetsleder Trude Irgens, økonomisjef Karsten Hauge, HR-sjef Michael Rummelhoff. Sistnevnte uten slips, men med tweed-blazer.

Foto: Hvaler kommune

Shorts? Bar mage? Slik kler Kommune-Norge seg i varmen

Lurer du på hva du skal ha på deg i sommervarmen? Kommunal Rapport har sjekket Kommune-Norges kleskodeks for deg.

Dette er en tidligere publisert sak, som er hentet fram til glede for nye lesere. 

Hvaler. Mange nordmenns sommerferieparadis, med 833 øyer, holmer og skjær. Båtliv, badetøy og is. Inne på rådhuset sitter en HR-sjef som har kastet slipset, men beholder jakka på. Og som lurer på om han kanskje skal driste seg til å bruke kakishorts på en solvarm dag. 

Foreløpig har det blitt med tanken.

– Vi har ingen skriftlige regler for bekledning. Men så ligger vi der vi ligger. Det er varmt og sommerlig. Selv er jeg jurist, og i det miljøet går man alltid med slips. Her skaper slipset mer avstand enn i et rent jurist-miljø, sier HR-sjef Michael Rummelhoff.

Skeptisk til bar mage

HR-sjefen tenker at hva som er passende arbeidsantrekk, vil variere med funksjon. De som sitter i resepsjonen på rådhuset, bør ha en annen klesbevissthet enn dem som ikke møter publikum. Ifølge Rummelhoff bør en jakke og en pen, lang shorts være greit. Fotballshorts og bar mage, derimot …

– Jeg synes ikke umiddelbart at bar mage er greit. Er du badevakt, så er det vel greit. Og hvis skjærgårdstjenesten hadde kjørt båt i bar overkropp, så ville vel det også vært greit. Men jeg har ikke tenkt tanken, sier Rummelhoff.

HR-sjefen fra Hvaler har tidligere jobbet internasjonalt som jurist. Der opplevde han en helt annen tilnærming til klær. Klesdrakten symboliserte hvor mye du la vekt på det enkelte møtet.

– Som kommuneansatt utøver du myndighet overfor innbyggerne. Det at klesdrakten legger tyngde i møtet med dem du har relasjon til i jobben, er vi for lite bevisst på i Norge, sier Rummelhoff.

Må ha klær på

Midt på det blide Sørlandet, i Lyngdal kommune, jobber en kommunalsjef med bakgrunn fra helsesektoren. I helsetjenesten var Ronny Bjørnevåg vant til daglig sjekk av smykkebruk og lengde på neglene.

Kommunalsjef Ronny Bjørnevåg i Lyngdal; avslappet antrukket i mønstret skjorte og matchende chinos.
Kommunalsjef Ronny Bjørnevåg i Lyngdal; avslappet antrukket i mønstret skjorte og matchende chinos.Foto: Ole Aa Brattfjord

Fullt så nøye er det ikke på rådhuset. Administrasjonen har ikke noe klesreglement. Bjørnevåg tror han har sett en medarbeider med shorts.

– Du må ha klær på. De skal ikke være til sjenanse for andre. Det går en grense et sted, uten at den er skrevet ned, sier Bjørnevåg, kommunalsjef for organisasjon og utvikling.

Fra tiden i helsesektoren husker han en ung vikar som brukte så kort shorts at unevnelige ting hang på utsiden. Det førte til enighet om at shorts måtte ha en viss lengde.

Bar navle er nei-nei

Heller ikke Ørsta har skriftlige retningslinjer for hvordan ansatte skal kle seg. Personalsjef Idun Lee Hofset forventer at ansatte viser omsorg og respekt, både overfor innbyggere og kommunens omdømme. De med mest publikumskontakt, slik som helsearbeidere, har gjerne arbeidsklær.

Hun er klar på at om hun hadde sett en ansatt som var usømmelig kledd, ville hun tatt en prat og fortalt at antrekket ikke var innafor. Men hvor mange knapper som må være kneppet i blusen, har aldri blitt problematisert.

– Bar navle er absolutt ikke innafor. Nå er vi voksne folk, du ser ingen bare navler her. Jeg har sett folk i tights og skjørtelengder jeg selv ikke ville valgt, men vi er ulike, og det må det være aksept for. Hvilke arbeidsoppgaver og hvor mye publikumskontakt du har, bør også være med i vurderingen din når du kler deg for arbeidsdagen, sier Hofset.

Sømmelig antrukket uten bare navler i Ørsta. F.v. personalrådgiver Hilde Flotve Mo, personalsjef Idun Lee Hofset, lønnskonsulent Ida-Malen Skjåstad og lønnskonsulent Linn Marthe Myklebust Parr.

Sømmelig antrukket uten bare navler i Ørsta. F.v. personalrådgiver Hilde Flotve Mo, personalsjef Idun Lee Hofset, lønnskonsulent Ida-Malen Skjåstad og lønnskonsulent Linn Marthe Myklebust Parr.

Foto: Ørsta kommune

Må bruke hodet

I Hitra har de diskutert klesvalg i sommervarmen, uten at det er nedfelt noe skriftlig. Kommunikasjons- og beredskapssjef Kjell Roar Sæther synes shorts er greit, men kanskje ikke i publikumsmottaket. Han sier det hender at folk bruker sandaler i kontorlandskapet. Men bar mage? Der går grensen.

– Jeg klarer ikke å se for meg at det skulle skje. Men om det skulle skje, ville jeg tatt en prat med vedkommende om vår standard for god service. Det handler om kvaliteten på tjenesten, og hvordan vi møter kundene våre, sier Sæther.

Han sier at kommuneansatte har en felles forståelse av at de må kle seg høvelig. Og at det blir litt opp til den enkelte hvordan det skal tolkes.

– Vi har en forståelse av at vi er på jobb for andre. Jeg har vært leder her siden 1995, og har til dags dato ikke opplevd noen problemer med dette, sier Sæther.

No logo

I Hå har de klesreglement. Det presiserer at kommuneansatte ikke skal kle seg på en måte som drar fokus vekk fra den jobben de er satt til å gjøre, nemlig å gi innbyggerne så gode tjenester som mulig. Reglene presiserer at hygiene er viktig. Og at ansatte ikke må bruke profilerte klær som skaper tvil rundt hvem de representerer.

Ingen logoer, men mange fine sommerantrekk i Hå kommune. Fra venstre: Elin Skretting Tveiten, Oddbjørg Egeland Larsen, Mona Nodland og Anne Helene Hompland.

Ingen logoer, men mange fine sommerantrekk i Hå kommune. Fra venstre: Elin Skretting Tveiten, Oddbjørg Egeland Larsen, Mona Nodland og Anne Helene Hompland.

Foto: Hå kommune

– Vi skal vise at vi jobber i Hå kommune, både gjennom klær og adgangskort. Si at du har jobbet for en annen arbeidsgiver tidligere, og fått klær med deres logo. Da tar du ikke på deg disse klærne på jobb for Hå kommune, sier personalsjef Oddbjørg Egeland Larsen.

Reglementet har verken forbud mot sandaler, shorts eller grilldress. I stedet står det at tjenestelederne må reflektere sammen med de ansatte rundt temaet bekledning.

– Det er noen som går med shorts og sandaler på varme dager. Det viktige er at fokus ikke skal tas vekk fra den rollen du har og oppgaven du skal gjøre, sier Larsen.

Forskjell på shorts

Ring, ring. Det føles nesten som mobbing å ringe til en kommune i Troms og Finnmark og spørre om kleskoder i sommervarmen, men ifølge yr.no er det utsikter til temperaturer over 20 grader i Målselv i dagene framover.

Personal- og organisasjonssjef Ann-Eva Hanssen sier at kommunen ikke har noen definert kleskodeks. Hennes inntrykk er at kommuneansatte forstår hva som er grei bekledning når de når de er på jobb, møter innbyggere og ellers skal representere på vegne av kommunen.

– Shorts ville være greit. Det går folk med. Men det er selvsagt forskjell på shortser, sier Hanssen.

Sandaler på menn? Også greit, ifølge Hanssen. Hun sier at Målselv aldri har hatt saker der de har trengt å diskutere problemstillingen.

– Vi har ulike roller. Det reflekteres i hvor formelt vi går kledd på kontoret, i møte med innbyggere og i andre sammenhenger. Det skal være rom for å kle seg sommerlig på jobb, sier Hanssen.

Lurer du etter dette på hvordan vi kler oss i Kommunal Rapport? På en solvarm sommerdag kan vi for eksempel se slik ut. Noen i shorts, noen i kjole, noen i T-skjorte og noen i sandaler.

Lurer du etter dette på hvordan vi kler oss i Kommunal Rapport? På en solvarm sommerdag kan vi for eksempel se slik ut. Noen i shorts, noen i kjole, noen i T-skjorte og noen i sandaler.

Foto: Elin Svendsen