Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Allianse vil kapre kommunene

Med 80 kommuner og tre fylkeskommuner blant eierne, vil kraftselskapene i Bredbåndsalliansen være bedre enn Telenor i distriktskommunene.

Alliansen, som består av BKK, Agder Energi, Lyse, Eidsiva Energi, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk og Troms Kraft, håper på å komme fram til en felles teknologisk og økonomisk plattform i første halvdel av 2004.

- Vi holder på å sy sammen et konsept. Målet er å ta en god posisjon i bredbåndsutbyggingen i Norge, enten ved å etablere nett selv, eller ved å ta del i oppkjøpet av BaneTele. Telenor skal få seg en konkurrent i distriktene, sier prosjektleder for alliansen, Bjarne Skaar i BKK.

BKK vil satse 500 millioner kroner på bredbånd de neste årene, mens tall fra Teleavisen fra september 2003 viste at kraftbransjen samlet vil investere over 2 milliarder kroner i bredbåndsutbygging framover.

Eies av kommunene

Noe av det spesielle med Bredbåndsalliansen er at eierne hovedsakelig eies av kommuner. I stor grad vil det derfor være kommunalt eide selskaper som skal delta i kommunenes anbudsprosesser.

- Vi har jo et godt forhold til kommunene, vi har avtaler med over 80 av dem pluss 5-6 fylkeskommuner, og de er glade for at vi tar tak i dette, sier Skaar, som ikke tror eiersammensetningen vil medføre noen problemer i forhold til anbudsprosesser og fri konkurranse.

Bredbåndsalliansen vil begynne med å levere bredbånd til det offentlige, deretter til næringslivet og til slutt til privatkundene.

Skrevet av: Stian Skaar