Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Kvam, Levanger og SFT til topps

Kvam herad og Statens forurensningstilsyn ble kåret til beste offentlige nettsteder mandag kveld. Levanger kommune ble tildelt Kommunal Rapports åpenhetspris.

Reidar Evensen fra SFT (t.v.), Sigrid Laupsa og Frank Tangen fra Kvam og Rita M. Keiserås og Åsmund Brygfjeld fra Levanger kommune med årets nettpriser. (Foto: Ole P. Pedersen.)

Hva synes du om kvaliteten på kommunale nettsteder? Si din mening her!

Kvam ble kåret til årets beste kommunale nettsted, mens SFT fikk prisen som beste statlige nettsted. Kåringen er gjort i regi av Statskonsult, norge.no og Kommunal Rapport.

Det er første gang det deles ut en pris for beste statlige nettsted, mens den kommunale kåringen har eksistert i tre år. Vinneren fra år 2000, Levanger, vant i år åpenhetsprisen, som i år ble delt ut for første gang.

Kvam herad har vært nominert tre år på rad, og gikk denne gang til topps. Juryen sier følgende om vinneren:

Vinneren viser med all tydelighet at man ikke trenger være stor for å være best. Nettløsningen scorer høyt fordi den er tilgjengelig for alle grupper, i flere nettlesere, er hurtig og lett oversiktlig. Kommunen legger ut nyheter jevnlig, det er lett å komme i kontakt med ansatte og politikere, og her er både veldig gode oversikter over kommunens tjenester og politiske dokumenter. Til og med ordføreren oppdaterer siden sin! Skal juryen peke på noe som trekker ned, er det at nettstedet mangler viktig interaktivitet. Skjemaer kan ikke fylles ut på nettet, og her er foreløpig ikke noen stor debatt. Dette er imidlertid trekk som preger hele Kommune-Norge på nettet, og er ikke nok til å frata Kvam herad prisen for Årets Nettkommune 2002.

Åpenhetspris

Kommunal Rapport delte også ut en åpenhetspris. Om vinneren Levanger sier juryen:

Prisen deles ut til en kommune som har gjort spesielt stor innsats for å gjøre sitt nettsted til en lokaldemokratisk arena, der folks medvirkning og mulighet til å få innsyn i kommunale prosesser er sentralt. Kommunal Rapport vil med denne prisen framheve hvor viktig der er at kommunenes nettsteder også er lokalpolitiske arenaer, og ikke bare servicetorg der innbyggerne i framtiden får levert sin søknad om gamlehjemsplass eller bestilt sin begravelse.

Det var liten tvil om hvem som skulle motta åpenhetsprisen i år. Kommunen har som en av svært få fått til en levende debatt via nettet. Innbyggerne inviteres på en praktisk måte til å gi kommentarer til kommunens planer, du får full oversikt over dokumenter som skal til politisk behandling, og kommunen er en av ytterst få som også skanner inn alle vedlegg og brev og publiserer dette på internett. Alle innbyggere kan dermed følge med på alle saker som verserer i det kommunale systemet, såfremt disse ikke er unntatt offentlighet.

Vinneren av åpenhetsprisen ville vært en veldig sterk kandidat også til årets nettkommune. Om nettstedet hadde hatt bedre navigasjon og i sterkere grad hadde fulgt standarder for nettet, ville den nok stukket av med seieren.

Beste statlige nettsted

Vinneren i kategorien beste statlige nettsted 2002 utmerker seg gjennom nettstedets innhold og hvordan innholdet blir presentert. Etaten har mange ulike roller og har ansvaret for et stort fagområde, men viser likevel en ryddighet og god evne til strukturering på nettstedet, også nedover i underliggende nivåer.

Informasjonen er alltid oppdatert og tilrettelagt - og har en presentasjonsform som ikke bare beregnet på fagfolk, men kanskje like mye for den vanlige norske borger. God tilgang til kontaktinformasjon, rutiner for tilbakemeldinger/spørsmål og mulighet for å abonnere på nyheter på e-post, gir en følelse av å ta brukerne og deres behov på alvor.

Juryen har likevel følt et behov for å påpeke at vinneren kunne vært ENDA bedre når det gjelder tilgjengelighet for funksjonshemmede. Generelt holder de statlige etatene et høyt nivå på dette feltet. Det er også derfor det blir bemerket at en viss opprydding av blant annet bildetekster og lenketekster hadde gjort nettstedet bedre.

Juryen

Vinneren er plukket ut blant nærmere 100 foreslåtte kandidater. Vestlandsforskning og norge.no har gjennomgått de aktuelle kandidatene i forhold til en rekke kvalitetskriterier for offentlige nettsteder. Til slutt har en jury gått sammen og vurdert de endelige kandidatene.

I juryen har sittet Bente Haukland Næss, leder av Forbrukerrådet, Ole P. Pedersen, nettredaktør i Kommunal Rapport, Dag Wiese Schartum, leder av Nettnemnda og professor ved Universitetet i Oslo, Kristian Skauli, førstekonsulent avdeling for IT-strategi, Sosial- og helsedirektoratet og Siw Anita Vik, rådgiver i Statskonsult.

Utdelingen fant sted under IT-konferansen Service på tvers, som arrangeres i Bergen.

Skrevet av: Kommunal Rapport