Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).
Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV).Annika Byrde

Bekymret for stort karaktersprik i Oslo: – En ulikhetsmaskin

Førsteinntaket til videregående skoler i Oslo er klart. Der er det klart at Elvebakken fortsatt er Oslos mest populære videregående skole.

For å komme inn på skolen som ligger ved Akerselva på Grünerløkka, må man i år ha et snitt på 5,28, viser oversikten fra Osloskolen. Opptaksgrensen var til sammenligning 5,36 i fjor i førsteinntaket.

Prinsesse Ingrid Alexandra var avgangselev i vår etter tre års skolegang på Grünerløkka-skolen.

Som tidligere er også Nydalen videregående skole helt i toppen. Skolen har i årets førsteinntak en inntaksgrense på 5,16. På tredjeplass ligger Foss videregående skole, hvor man må ha et snitt på 5,02.

Idrett, musikk og helse populært

I første inntaksrunde har 19.489 søkere fått tildelt plass. Fellesinntaket i de videregående skolene i Oslo omfatter i år 20.016 plasser.

– Alle ungdommer med opplæringsrett vil få tilbud før skolestart. Utdanningsetaten vil fordele flere elevplasser i andre inntaksrunde. Ut fra erfaringer tidligere år vil noen takke nei til plass, skriver Osloskolen i en pressemelding.

1869 søkte på yrkesfaglige utdanningsprogram i år, noe som er 107 færre enn i fjor.

Den mest populære studieretningen er studiespesialisering med toppidrett, med 421 primærsøkere. Musikk, dans og drama er også svært populært med 388 søkere. Helse- og oppvekstfag hadde 358 primærsøkere.

Andre inntaksrunde skal etter planen være klar om lag 14. august.

Bekymret for karaktersprik

Byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), er bekymret for stort karaktersprik mellom Oslo-skolene.

– Jeg er veldig bekymret for denne utviklingen. En rekke videregående skoler er rett og slett hermetisk lukket for alle elever bortsett fra de med aller høyest karakterer.

– Dagens inntaksmodell til videregående skole er en ulikhetsmaskin. Derfor må vi innføre en ny som gir alle elever en reell mulighet til å komme inn på alle skoler i byen, sier hun.

(©NTB)