Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer regjeringen å se på Oslos klimabudsjett og ambisjoner for å la seg inspirere til et bedre budsjett. Arkivfoto: Terje LienTerje Lien

Raymond Johansen: – Pinlig lavt ambisjonsnivå

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er ikke imponert over regjeringens satsing på klima og miljø i sitt forslag til statsbudsjett for 2017. Han er også bekymret over forverret kommuneøkonomi.

– Med dette statsbudsjettet viser regjeringen et pinlig lavt ambisjonsnivå for klima og miljø. Det gir ingen mulighet til å nå Norges forpliktelser i Parisavtalen og er ikke et budsjett for noe grønt skifte, sier byrådslederen i Oslo.

Johansen oppfordrer regjeringen å se på Oslos klimabudsjett og ambisjoner for å la seg inspirere til et bedre budsjett.

Oslo kommune la forrige uke fram et eget klimabudsjett hvor målet er å kutte utslippene med over 800.000 tonn fram til 2020. I statsbudsjettet ser det ut til at regjeringen planlegger mindre CO2-kutt i hele Norge fram mot 2030 enn byrådet planlegger å kutte i Oslo de neste to årene.

– Når statsministeren sier at hun «har nådd en grense» for miljøsatsing, er det både overraskende og bekymringsfullt, sier byrådsleder Johansen.

Regjeringen foreslår også å kutte bevilgningene til kollektivtransport i storbyene med over 200 millioner kroner. Støtten til opprustning av sykehjem og til barnevern kuttes også.

– Det er gjennom disse grepene regjeringen påfører Oslo og Kommune-Norge de store kostnadene. Regjeringen rammer de svakeste: barn, eldre og arbeidsledige. Når de samtidig gir en milliard i skattelette til de aller rikeste, så viser regjeringen hvem de virkelig prioriterer, sier Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.