Daværende ordfører som forhandlet med UDI om mottaket, Cecilie Hansen (Sp), forstår ikke beskyldningene. Foto: Tone HolmquistTone Holmquist

UDI og Sør-Varanger i pengekrangel om transittmottak

Utlendingsdirektoratet (UDI) mener seg «grovt utnyttet» av Sør-Varanger kommune i forbindelse med kostnadene for et transittmottak for asylsøkere i Kirkenes.

I et brev til Sør-Varanger kommune i desember uttrykker UDI sterk misnøye med kostnadene for de tre månedene transittmottaket Fjellhallen var i drift, melder iFinnmark onsdag.

«Etter UDIs syn har Sør-Varanger kommune grovt utnyttet den vanskelige situasjonen UDI var stilt overfor. UDI viser i den forbindelse til at andre kommuner i langt større grad har vist samarbeidsvilje og ikke på samme måte utnyttet den pressede situasjonen», skriver kontraktskoordinator Kjartan Nilsen i brevet.

Daværende ordfører som forhandlet med UDI om mottaket, Cecilie Hansen (Sp), forstår ikke beskyldningene. Det gjør heller ikke nåværende ordfører Rune Rafaelsen (Ap), som ba om en beklagelse fra UDI.

I januar fikk kommunen svar.

«På generelt grunnlag beklager vi dersom UDI oppleves å ikke ha opptrådt profesjonelt i dette arbeidet», heter det blant annet i brevet.

UDI har tidligere opplyst at snittprisen på en transittplass, inkludert penger til mat og livsopphold, er 130.000 kroner årlig. Ingen av partene vil nå fortelle hvor mye kontrakten om Fjellhallen var pålydende, eller hvilke summer de krangler om.

Kommunen og UDI ble enige om å avvikle transittmottaket tre måneder tidligere enn planlagt ettersom Vestleiren overtok funksjonen.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.