Strømmen av asylsøkere over Storskog har stoppet opp, bekrefter Frode Forfang i UDI. Foto: UDI
Strømmen av asylsøkere over Storskog har stoppet opp, bekrefter Frode Forfang i UDI. Foto: UDIUDI
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Null asylsøkere over Storskog

Den siste uken har det ikke kommet en eneste asylsøker over Storskog. – Norske tiltak har hatt en tydelig effekt, sier UDI-direktør Frode Forfang.

– En hel uke uten noen asylsøkere over Storskog. Norske tiltak har hatt en tydelig effekt. Tiden vil vise om effekten varer, skriver direktør i Utlendingsdirektoratet Frode Forfang på Twitter søndag.

I oktober og november kom det opp mot 1.000 asylsøkere ukentlig over grensen fra Russland, og på det meste ble det registrert 1.113 asylsøkere i løpet av én uke i starten av november.

Nye instrukser

I slutten av november var tallet på vei nedover, og det ble registrert 314 asylsøkere i månedens siste uke. Mandag iverksatte politiet nye instrukser fra UDI, og etter dette har det altså blitt full stans. Instruksen innebærer at norske grensekontrollører får vurdere asylsøkernes ID-papirer allerede før de forlater det russiske området.

I tillegg til instruksen har regjeringen innført en rekke andre tiltak, blant annet skjerpet grensekontroll av den indre Schengen-grensen. Tiltaket hadde opprinnelig en varighet på ti dager, men ble fredag forlenget med 20 dager.

– Gode nyheter

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland mener det er tydelig at regjeringens tiltak har virket, og at «én uke uten asylsøkere over Storskog er svært gode nyheter».

– Enkelte partier har tidligere hevdet at svensk politikk var årsaken til nedgangen i antall asylsøkere til Norge, men svensk politikk har ingen innvirkning på trafikken over grensen mellom Russland og Norge. Dette er med andre ord et resultat av innstrammingen vi har gjort, skriver han i en epost til NTB.

Han mener at tiltakene har hatt en viktig signaleffekt, og at «attraktiviteten i å komme til Norge reduseres».

– Samtidig har vi tatt grep som gjør at det blir lettere å avvise grunnløse asylsøkere. At vi strammet inn på økonomiske ytelser er selvfølgelig også av betydning, sier han.

– Todelt nedgang

Selv om det er registrert en markant nedgang de siste dagene og ukene, kom det i november til sammen 8.163 asylsøkere til Norge, noe lavere enn i oktober, da det kom 8.666 asylsøkere hit til landet. Det totale antallet i år er så langt i 30.110 asylsøkere.

Også ved grenseovergangen i Svinesund til Sverige har asylstrømmen så å si stanset opp den siste tiden, og UDI-direktør Frode Forfang har tidligere understreket at nedgangen i asylsøkere også skyldes tiltak som er innført Sverige.

– Vi antar at hovedårsaken til nedgangen er todelt. Det kommer færre over Storskog, men den klareste effekten er at det kommer færre gjennom Sverige til Norge. Vi antar at det er grensekontrollen som Sverige har innført, som er årsaken til dette, sa UDI-direktør Frode Forfang forrige mandag.

Da hadde imidlertid ikke strømmen av asylsøkere over Storskog ennå falt helt til null, slik situasjonen har vært den siste uken.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.