Grensesjef og politioverbetjent Stein Kristian Hansen har hendene fulle med asylstrømmen over Storskog i Finnmark. Foto: Tore Meek / NTB scanpixTore Meek / NTB scanpix

Grensesjefen tror asylstrømmen i nord kan øke

Dersom flyktningstrømmen over Storskog holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere til Finnmark i året. Grensesjefen sier tallet kan bli enda høyere.

I løpet av ukens fire første dager har det kommet 719 asylsøkere gående eller syklende over grensen på Storskog i Finnmark. Siden september har økningen vært voldsom, og om tempoet holder seg på dagens nivå, vil det komme 65.000 asylsøkere over grensen fra Russland på ett år.

– Det kan hende at det stabiliserer seg på dagens nivå. Det kan også øke, sier Stein Kristian Hansen, politioverbetjenten som er sjef for grensestasjonen helt nord i landet, til Klassekampen.

Kapasiteten på Storskog er kritisk. Norge stenger grensen klokken 21 hver dag, men politiet fortsetter arbeidet med å registrere asylsøkere natten gjennom.

– Arbeidspresset har aldri vært i nærheten av dette. Folkene her jobber døgnet rundt for å ta unna alle som kommer. Det er hardt, men det er vår jobb å sørge for at folk blir tatt imot på en skikkelig måte, sier Hansen.

– Stenging utelukket

Med vinteren i anmarsj kan situasjonen på grensestasjonen bli enda mer kritisk. Riktig nok er det betydelig mildere på Storskog nå enn på samme tidspunkt i fjor, men kulden kan bli en utfordring utover vinteren.

Stadig flere har tatt til orde for å stenge grensen til Russland som følge av den økte asylstrømmen. Hjelpeorganisasjoner har advart mot dette, og statsminister Erna Solberg (H) sa også at det er uaktuelt å stenge grensen nå, da hun deltok i en debatt på NRK torsdag kveld.

– Disse enkle løsningene som noen hiver opp i luften er ikke noe svar, nettopp på grunn av situasjonen på grensen. Å stenge grensen over natten er ikke et svar i møte med folk som kommer gående i kulden, sa hun.

Advarer mot utvidelse

Rapporten fra konseptvalgsutredningen for grensestasjonen, som kom torsdag, advarer samtidig mot utvidelse til en større grensestasjon i Finnmark. I stedet anbefaler rapporten , som er bestilt av Justis- og beredskapsdepartementet, at det gjøres mindre endringer og oppgraderinger ved det allerede eksisterende anlegget på Storskog for å bedre dagens situasjon. Det foreslås å investere 4 millioner kroner til dette formålet.

Begrunnelsen for ikke å gjøre mer for å bedre dagens situasjon, er at man ikke vet hvor mange som kommer til å krysse grensen i framtiden, i tillegg ønsker utrederne å se hvor stor den nye grensestasjonen på russisk side vil bli.

Grensestasjonen på Storskog er beregnet for 175.000 grensepasseringer i året. De senere årene har trafikken over grensestasjonen økt betydelig. Mer enn 300.000 personer passerte grensen i 2013 og 2014, og i høst har altså flere tusen asylsøkere meldt sin ankomst ved grensen til Russland.

(©NTB)