Formannen i Svalbardrådet vil ha lokaldemokrati

Befolkningen på Svalbard bør sikres samme innflytelse over sin hverdag som innbyggerne i en kommune på fastlandet, mener formannen i Svalbardrådet og Svalbard Ap, Bjørn Fjukstad.

Ifølge Fjukstad har Stortinget lovet Svalbard-befolkningen dette.


- I Svalbardtraktaten er det ingen juridiske hindringer mot å innføre visse former for lokaldemokrati, sier professor i offentlig rett, Carl August Fleischer, som har laget en utredning om innføring av lokaldemokrati for Svalbardrådet.


Sysselmann Ann Kristin Olsen sier til Dagbladet at hun heller ikke er interessert i å tviholde på en foreldet styringsmodell.


- Verden og Svalbard forandrer seg, og vi er selvsagt med på en åpen og fordomsfri diskusjon om hvordan dette samfunnet bør styres. Men vi må ta hensyn til Svalbardtraktaten. Et norsk selvstyre må blant annet avgrenses geografisk fra de russiske bosetningene. Det er umulig å ta en blåkopi av kommunestyremodellen på fastlandet, sier Olsen.


Mye av Fjukstads frustrasjon er begrunnet i at et aksjeselskap tar seg av de kommunale tjenestene på Svalbard. I slike tilfeller gjelder aksjeloven og ikke offentlighetsloven. (NTB)


Svalbardrådets leder Bjørn Fjukstad krever mer lokaldemokrati.

Skrevet av: Kommunal Rapport

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.