Nyheter
Flekkefjord best på pub
FLEKKEFJORD: Det var ikke i bibelbeltet vi trodde vi skulle bli dratt med på pub med politikerne. Men i Flekkefjord begynner diskusjonen når møtet slutter.
Flekkefjord bystyre,27.11. 2003Kommunestyresalen: 5Rådhuset i Flekkefjord er en ombygd og påbygd møbelfabrikk. Møtene holdes i en åpen sal ved resepsjonen, hvor representantene sitter i en hestesko. Det er både lys og luft og plass til tilhørere. Hele resepsjonen er full av bilder laget av den eksentriske kunstneren Lars Kristian Guldbrandsen, som også framstår som ungjenta Tatjana når han har lyst til det. Flekkefjord rådhus er det eneste stedet man kan se Guldbrandsens kunst.Tilhørerservice: 3Det er god plass til tilhørerne, og høyttaleranlegget gjør at de lett kan følge med. Sakspapirer finnes på Internett, og ordføreren presenterer talerne ved navn, men ikke parti. Det er alltid kjekt for tilhørere som stikker innom å få vite hvilket parti talerne kommer fra.Møteledelse: 4Ordfører Sigmund Kroslid er en grei møteleder, men han har også en ganske disiplinert forsamling foran seg. Han gir en kort, muntlig redegjørelse for saken før behandlingen begynner, og det er bra.Debatt: 3Tungetalen fra bedehusene når ikke inn i bystyresalen. Her går det pent og pyntelig for seg, og det kommer kanskje av at mange av representantene er ferske. Som i mange kommunestyrer er det mest gruppeførerne som snakker. Saksordførere og delegering til flere i gruppa, vil gjøre at flere deltar.Sakskartet: 4Sakskartet ligger på Internett før møtet, og det er bra. Uvanlig med jeg-form fra saksbehandleren. I saken om parlamentarisme skriver for eksempel rådmann Helge Nilsen: Jeg kjenner ikke til noen kommuner på Flekkefjords størrelse som har utredet dette spørsmålet, og jeg anser meg ikke i stand til å kunne påta meg en slik oppgave.Også andre saksbehandlere enn rådmannen bruker jeg-formen under overskriften Saksbehandlerens vurdering. Det er i grunnen helt OK at saksbehandleren trer så tydelig fram. En vurdering blir ikke mer objektiv av at den pakkes inn i et byråkratisk språk.Antall saker: 12, én utsatt.Møtets lengde: 1 time og 50 minutterFrammøte: 35 av 35Tilhørere: 8Lengst fartstid i kommunestyre:Ordfører Sigmund Kroslid (KrF), 56 år. Har sittet 28 år i kommunestyret.Kommunestyrets eldste:Nils Gydland (Sp), 62 år.Yngste representant:Bergljot Wiulsrød (SV), 19 år.Kjønnsfordeling: 32 prosent kvinnerepresentasjon.Bystyret: 35 representanter og åtte partier. KrF-ordfører og varaordfører fra Venstre. KrF og Høyre er de største gruppene med sju representanter hver. |
Kanskje burde bystyret flytte hele møtet til puben? Her sitter folk tettere, og det er lavere terskel for å ta ordet. Tilskuerne kan spille dart mens de hører på politisk diskusjon, og dessuten støtter man det lokale næringsliv. Vel, i hvert fall er det en god idé for det sosiale miljøet blant politikerne å snakke uformelt sammen på nøytral grunn.
I bystyresalen sitter representantene pent i en hestesko. Ordføreren banker fort igjennom en del saker som er oppe og avgjort. Han har sølv i håret og sølv rundt halsen, med Flekkefjord-skuta duvende i byvåpenet på brystet. Dress, slips og hvitskjorte er ordførerantrekk. Representantene er litt mer torsdagskledde.
Den første saken som tar litt tid,er kommunedelplan fra øya Hidra. Det er tydeligvis gått litt betennelse i saksbehandlingen. Saken har vært oppe mange ganger før. Representantene har fått flere telefoner fra befolkningen. Noen mener det hele dreier seg om en nabokrangel, mens andre heller vil betegne det som en nabouenighet. Men det mest bemerkelsesverdige er likevel representanten Arild Husebøs (H) innrømmelse om hva som skjedde da saken ble behandlet sist.
- Jeg var ikke våken. Jeg stemte feil, sier Husebø.
Tilgivelse er det lett å få i bibelbeltet, og ingen henger Husebø for hans tabbe.
860 flekkefjæringer
Det som har samlet tilhørere denne kvelden, er også en reguleringssak. Det gjelder tollbodbrygga hvor ordfører, rådmann og halve kommunestyret vil ha servicesenter for båtturister. Mange er imot. Flekkefjæring og tidligere redaktør av lokalradioen, Annelise Kleven, har stått med plakat i sentrum og samlet underskrifter mot utbygging. Hun har 860 navn. Det er altså 10 prosent av befolkningen som har skrevet seg på, deriblant tre bystyrerepresentanter. Og det er det som blir saken i bystyret.
Er de tre bystyrerepresentantene inhabile når de har skrevet under på en protestliste? Er det mer bindende enn å flagge sin mening i et leserbrev i avisa?
Flere representanter er framme på talerstolen og sier at de nettopp har lært på folkevalgtopplæringen at man ikke skal skrive under på protestlister. Da er man inhabil.
Husebø fra Høyre har også våknet. Han minner bystyret om at tidligere har dem som har skrevet under på protestlister vært inhabile.
- Det er ikke noe klart svar på dette. Kommuneloven sier at bystyret skal avgjøre spørsmålet, sier ordfører Kroslid.
Men bystyret erklærer de tre representantene for inhabile og må derfor utsette saken, fordi det er for sent å innkalle vararepresentanter.
Parlamentarisme eller tran
Høyre i Flekkefjord er lei av småbypolitikken. Nå vil de bli parlamentarikere. Parlamentarisme i Flekkefjord står på kartet for tredje gang.
Det er Arild Husebø som brenner for ny styringsform. Han åpner med å takke pressen ved avisen Agder for at å ha brukt spalteplass på å forklare folk hva parlamentarismen er. Han siterer konsulenter i omorganisering som sier at også små kommuner kan ha godt av parlamentarisme.
- Valgoppslutningen synker. Folk kan ikke se forskjell på partiene. Med parlamentarisme får vi et flertall som må ta ansvar og en tydelig opposisjon. Det er det beste styringsredskapet for å få makten tilbake til kommunestyret, påpeker Husebø.
Varaordfører Reidar Gausdal (V) er ikke enig.
- Høyre skal ha ros for at de er optimister og tar opp dette for tredje gang. Men dette er ikke noe for oss, sier Gausdal.
Kåre Mathiassen (H) hjelper sin lagkamerat.
- Om et halvt år kommer frustrasjonen inn i kommunestyret. Det må skje noe. Vi må ha en vitalisering, vil noen si, og da hjelper det ikke med vitaplex, sier Mathiassen.
- Kanskje vi får prøve tran, sier ordføreren, og stemmer ned både Høyre og parlamentarismen.
Det er etter slike nederlag det kan være godt med en liten trøsteøl på puben, uten KrF-ordføreren.