Asylmottaket Forus akuttinnkvartering i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixCarina Johansen / NTB scanpix

Dyre akuttplasser står tomme

Siden september har UDI inngått avtaler om akuttplasser for 1,68 milliarder kroner. Nå står nesten halvparten av sengene tomme.

Det viser beregninger Bergens Tidende har gjort. Ved å gange døgnpris med antall plasser og kontraktens varighet, har avisen kommet fram til at prislappen på akuttplassene er 1,68 milliarder kroner.

Flere av avtalene som ble gjort da behovet for plasser var som størst er nå blitt store utgifter, og Utlendingsdirektoratet (UDI) betaler for mange senger som står tomme.

Blant annet har Lauvås feriesenter på Askøy stått tomt over halve perioden kontrakten gjelder. Plasser på Hotell Victoria i Bergen er blitt leid for to måneder for 5,2 millioner kroner, uten at en eneste asylsøker har bodd på hotellet.

Også på de større mottakene er det mange ledige plasser. Norsk Folkehjelp driver akuttmottak på den gamle lærerskolen på Landås i Hordaland. Der har UDI betalt 700 kroner per person per døgn for 635 plasser for hele 2016, men for tiden bor det bare rundt 250 personer på mottaket.

– Vi forventer at vi gradvis vil få flere beboere, ettersom UDI stenger mindre mottak rundt om i distriktet og konsentrerer asylsøkerne på de større asylmottakene, sier fungerende mottaksleder i Norsk Folkehjelp, Åge Jordalen, til Bergens Tidende.

I februar sies kontrakter på 2.500 akuttplasser opp over hele landet.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.