AF krever store lokale potter

Halvparten av lønnsmidlene bør fordeles lokalt, mener AF-Kommune. Også YS-Kommune er positiv til stor lokal pott.

Det nye stillingsregulativet som ble vedtatt i fjorårets lønnsoppgjør, legger opp til at mer av de disponible lønnsmidlene kan fordeles ved lokale forhandlinger, påpeker forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i AF-Kommune.


De sentrale forhandlingene til våren bør begrense seg til å tariffeste det generelle lønnstillegget og justere opp noen yrkesgrupper til det nye stillingsregulativet, mener AF-K. De vil heve ledere med 3-årig høgskoleutdannning, jurister, arkitekter og veterinærer.


- Deres lønnsnivå er ikke tilpasset det nye stillingsregulativet i kommunal sektor, sier Sundnes.


Et prinsipielt og interessant område ved vårens lønnsoppgjør blir energisektoren. Det diskuteres om den skal bli eget tariffområde med egen hovedavtale, eller om det kun skal inngås en særavtale.


- Energisektoren er prøvesteinen for hva som tariffmessig vil skje med kommunale ASer. Det vil få store konsekvenser for tariffpolitikken og lønnsoppgjørene i kommunesektoren i årene fremover, sier Sundnes.


Avviser moderasjon
YS-Ks leder Tove Stangnes er lei av å være den snilleste jenta i klassen:
- Vi tok farvel med moderasjonslinja i fjor. Vi når ikke målet om likelønn for våre grupper ved å være moderate, sier Stangnes til Kommunal Rapport.
Også hun er positiv til stor lokal pott, dersom det skal være lokale forhandlinger i år. Det er ennå ikke diskutert innad i YS-K.

Skrevet av: Siri Baastad

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.