Statsminister Jonas Gahr Støre sier kommunene melder fra om stramme budsjetter.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier kommunene melder fra om stramme budsjetter.

Foto: Agnar Kaarbø

Støre: – Laksenæringen har brukt kraftige virkemidler

– Jeg synes jo næringen er godt organisert og bruker kraftige virkemidler. Litt mer nyansert synes jeg det er når jeg møter kommunepolitikere, sier statsminister Jonas Gahr Støre om lakseskattdebatten.

Forslaget om grunnrenteskatt på blant annet havbruk har vært ett av høstens store diskusjonstemaer. Det var også tema da Kommunal Rapport intervjuet statsministeren til årets siste utgave av Kontrollutvalget.

Der oppsummerer vi også det kommunalpolitiske året 2022.

Det omstridte forslaget fra regjeringen er fremdeles på høring, og ordførere fra mange lokalsamfunn har reagert kraftig på skattleggingen. Den vil legge kysten øde, er det blant annet sagt.

Statsministeren holder fast på at det er riktig med skatt på overskudd i en sektor med svært høye marginer, og når forslaget er utformet på en måte som næringen kan bære. 

– Så er det jo slik at det finnes kommuner i vårt land som ikke har vannkraft, ikke har olje, som ikke har havbruk, men de har eldre og de har barn, så vi har en fordelingsoppgave i landet vårt som gjør at vi må sikre spleiselaget i velferdsstaten, sier Støre.

– Har reaksjonene vært overdrevne?

– Jeg synes jo næringen er godt organisert og bruker kraftige virkemidler, litt mer nyansert synes jeg det er når jeg møter kommunepolitikere. Så er jeg lydhør for ansatte som lurer på hva konsekvensene av dette kan bli, men sånn er det i et demokrati. Når du foreslår endringer så betyr det at noen blir berørt på den ene eller andre siden, og de sier kraftfullt ifra. Vi tåler mye lyd, sier Støre. 

Hør resten av intervjuet med Støre i Kontrollutvalget.