Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) i Indre Østfold er glad for satsingen på filmbyen som skal ligge mellom Askim og Mysen.

Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) i Indre Østfold er glad for satsingen på filmbyen som skal ligge mellom Askim og Mysen.

Foto: Joakim S. Enger

Planlegger nytt Hollywood i Østfold-skog

Ordfører Saxe Frøshaug (Sp) i Indre Østfold kan koste på seg et stort smil. Skandinavias største filmstudio er på vei til kommunen hans.

– Det skal ligge på et sted som heter Brennemoen, så Brennewood er forslått. Og i nærheten ligger tettstedet Slitu, så Slituwood er nevnt. Folk i Slitu blir kalt suluer, så Suluwood har selvfølgelig noen også foreslått, sier ordfører Saxe Frøshaug i ukas podkast.

Fakta er at etter ett års forprosjekt er planen klar for å bygge en studioby for Film og TV-produksjon. Ferdig utbygd er det snakk om 50.000 m² over et område tilsvarende ca. 25 fotballbaner. Navnet er foreløpig Studio City Norway AS.

Det første studio kan være klart i 2024, og skal altså ligge på et området 45 minutter fra Oslo. Det er eiendomsutviklingsfirmaet Adolfsen Group som skal bygge ut.

Ordfører Frøshaug mener utbyggingen kan ha stor betydning for hele Østfold-regionen. Han mener dette kan bli én av de viktigste næringsetableringer i Indre Østfold på mange tiår.

– Dersom dette prosjektet realiseres, vil det ha enorme ringvirkninger. Ikke bare vil det gi et betydelig antall kompetansearbeidsplasser i mange bransjer, men også positive effekter for kulturliv, utdanningsinstitusjoner, destinasjonsselskaper, samt vekstmuligheter for de mange små og mellomstore bedrifter som allerede finnes i regionen vår, sier Frøshaug.