Nyheter

Savner skolesjefen og skolestyret

Rektorene kjemper en ensom kamp mot kommunen. Både skolesjefen og skolestyret er blitt borte. Ingen hører på rektoren lenger.

- Departementets folk kan åpenbart ikke kjenne til den kommunale virkeligheten Foto: Arnt Sneve.

Skolesjefen har gått inn i rådmannens stab, og blitt kommunens mann. Det viktigste han gjør nå er å spare penger. I mange kommuner er også skolestyrene avviklet og de innsiktsfulle skolepolitikerne borte.

– Skolekompetansen i kommunene er blitt sterkt svekket. Rektorene har ingen som taler skolens sak i kommunen lenger, og de er blitt ensomme ledere. Det sier Sven Arne Sørensen, som har skrevet hovedoppgave i kompetanseutvikling om hvorfor rektorer slutter. Selv er han lærer på Hov ungdomsskole i Hønefoss og landsstyremedlem i Norsk Lærerlag. I oppgaven har han intervjuet 10 rektorer i Buskerud, Oppland og Oslo som har valgt å slutte og gå tilbake til vanlig lærerjobb.

Sørensen har ikke funnet én enkelt årsak til at rektorene slutter, men alle sier at de sliter seg ut og at de jobber med ting de ikke synes er viktige. Ingen av dem som er intervjuet oppgir dårlig lønn som årsak til at de slutter.

Mange nye oppgaver

Den nye kommuneloven overførte mange nye oppgaver og økonomisk ansvar til rektorene. Ved at skolen har fått rammefinansiering, har rektorenes jobb blitt en kamp for å skaffe penger til skolen. – Med øremerkingen var det lettere for rektoren å planlegge, og han slapp å krangle med kommunen om penger, sier Sørensen.

Nå er det de beinharde økonomiske kravene i kommunen som er overordnet skolens mål. Rektorene opplever at kravene til kostnadseffektivitet er uforenlig med intensjonene i læreplanene.

– Rektorene skal være kommunens talsmann og forsvare beslutninger som begrunnes ut ifra rent økonomiske hensyn. Dette utfordrer deres grunnverdier og setter dem under krysspress, sier Sørensen.

Mange føler også at de selv mangler kompetanse til å fylle rektorstillingen. Det gjelder særlig for juridiske og økonomiske spørsmål. Rektorjobben i dag er en lederjobb som baserer seg på en filosofi hvor kostnadseffektivitet er det overordnede.

– Rektorer av den gammeldagse sorten sier de har blitt presset inn i en ny rolle som de ikke har kompetanse eller lyst til å være i, sier Sørensen.

– Rollen strider imot intensjonene som departementet har for rektorjobben. Det heter seg at rektor skal være en pedagogisk leder. Men det blir bare en skrivebordsteori. Departementets folk kan åpenbart ikke kjenne til den kommunale virkeligheten, sier Sørensen.

Skrevet av: Ingun Larsen

Powered by Labrador CMS