– Det er stor usikkerhet knyttet til det faktiske utfallet av en eventuell rettssak, påpeker rådmann Unni Skaar overfor Sarpsborg-politikerne. Arkivfoto: Magnus Knutsen Bjørke
– Det er stor usikkerhet knyttet til det faktiske utfallet av en eventuell rettssak, påpeker rådmann Unni Skaar overfor Sarpsborg-politikerne. Arkivfoto: Magnus Knutsen BjørkeMagnus Knutsen Bjørke
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Dropper millionsøksmål mot staten

Sarpsborg kommune går ikke til sak mot staten for å få tilbake 18 millioner som kommunen mener private barnehager urettmessig har fått. Risikoen blir for stor, mener rådmannen.

Fakta

  • Striden mellom kommunesektoren og staten om regelverket for å beregne tilskudd til ikke-kommunale barnehager har pågått siden 2011.
  • Da kommunen beregnet tilskuddet for 2012 til de private barnehagene tok de utgangspunkt i de reelle utgiftene til pensjon for egne barnehageansatte.
  • Utgiftene utgjorde 15,3 prosent av lønnsutgiftene, mens snittet for hele kommunen var på 21,4 prosent.
  • Sarpsborg trakk differansen fra tilskuddet til de private barnehagene.
  • Fylkesmannen i Østfold aksepterte denne måten å beregne tilskuddet på, vedtaket ble overprøvd av Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet.

 

Sarpsborg mener staten har misforstått hvordan tilskuddet til private barnehager skal beregnes. Kommunen har tapt 18 millioner kroner på feilen, mener den selv.  Rådmannen Unni Skaar synes beregningen er svært urimelig, men råder likevel plan- og økonomiutvalget å la være å gå til søksmål. Politikerne følger rådet.