Vindkraftbransjens egne organisasjoner, Norwea og Energi Norge, foreslår nå at kommunene skal få en del av inntektsskatten fra vindkraften som staten ellers ville fått. Foto: Joakim S. Enger

Vindkraftbransjen vil betale mer skatt til kommunene

Vindkraftbransjen foreslår at kommunene skal få en andel av skattepengene fra kraftproduksjonen for å dempe motstanden mot vindkraft lokalt, melder NRK.

I dag er det i stor grad eiendomsskatten som gir vertskommuner for vindkraftanlegg inntekter.

Vindkraftbransjens egne organisasjoner, Norwea og Energi Norge, foreslår nå at kommunene skal få en del av inntektsskatten fra vindkraften som staten ellers ville fått.

– Målet er bare at en større andel av verdiskapingen fra vindkraften skal tilfalle vertskommunene i stedet for staten, sier direktør for fornybar energi i Energi Norge, Eivind Heløe, til kanalen.

Når olje- og energiminister Tina Bru om kort tid legger fram en stortingsmelding om vindkraft, håper Heløe at forslaget blir vurdert her.

Tidligere ordfører Kjersti Nythe Nilsen i Marker kommune i Viken synes forslaget er interessant. I grensekommunen mot Sverige er det femten vindturbiner i drift.

– Jeg synes det er verdt det. Vi finansierer flere stillinger på den måten, som vi kan bruke i skole og eldreomsorg, sier hun til NRK.

Ifølge NRK får Marker kommune nesten fire millioner kroner i året i eiendomsskatt fra vindkraftverket. Det er er nesten to prosent av kommunebudsjettet.

(©NTB)

Delta i debatten

Vi setter stor pris på at du deler ny kunnskap, dine egne erfaringer og diskuterer med oss og andre lesere. Du må bruke ditt fulle navn for å delta i debattene. Debatten vil bli moderert i tråd med de presseetiske regler. Modereringen skjer i etterkant av publiseringen.