– Vi vil ta i mot flere flyktninger og satse mer på integrering, sier Bergens nye ordfører Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
– Vi vil ta i mot flere flyktninger og satse mer på integrering, sier Bergens nye ordfører Marte Mjøs Persen (Ap). Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixMarit Hommedal / NTB scanpix
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

Vil gjøre Bergen mer inkluderende

- Alle innbyggere i Bergen skal føle seg sett og hørt, sier påtroppende ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) i Bergen.

Arbeiderpartiet, KrF og Venstre kunngjorde onsdag at de er blitt enige om å danne nytt byråd i Bergen. Hvem som ville bli ordfører, var et av spørsmålene det var knyttet mest spenning til.

På en pressekonferanse onsdag kveld ble det kjent at Arbeiderpartiets Marte Mjøs Persen blir ordfører, mens Marita Moltu (KrF) blir varaordfører.

Mjøs Persen mener den politiske plattformen Ap, KrF og Venstre nå har blitt enige om, vil gjøre Bergen til en varmere og mer inkluderende by.

- Bergen har fattige barn. Det skal vi gjøre noe med. Vi skal ta i mot flere flyktninger og satse mer på inkludering. Vi tar nye grep i ruspolitikken. Kommunen er også arbeidsgiver for mange, og vi skal føre en arbeidsgiverpolitikk til beste for byen vår. Det innebærer at vi skal lytte til de ansatte, som vet hvor skoen trykker, sier Mjøs Persen til Kommunal-Rapport.no.

- Det har vært mye støy rundt Trude Drevland som ordfører. Er du redd for å trå feil?

- Nei. Jeg er ikke så redd for å trå feil, selv om det helt sikkert blir vanskelige saker som skal håndteres også i min ordførerperiode. Jeg har vært i politikken i 12 år og føler meg ganske trygg på min rolle som politiker. Alle som har vært ordførere i Bergen har preget politikken på sin måte, og jeg vil gjøre det på min måte.

Mjøs Persen var innvalgt i bystyret for Rød Valgallianse i 2003-2007, men har siden 2008 vært medlem av Arbeiderpartiet. Hun har den siste perioden vært leder av helse- og sosialkomiteen. Fram til februar i år var hun også leder av Bergen av Ap. 40-åringen har fire barn, hvorav et sett trillinger, og har en bachelor i kultur- og samfunnsvitenskap.

Foruten spørsmålet om hvem som skulle etterfølge Drevland som ordfører, er det trasévalget for bybanen, det har vært størst spenning rundt. KrF og Venstre har ønsket at bybanen skulle gå langs Bryggen, mens Arbeiderpartiet har gått inn for å legge den i tunnel.

Kompromiss

Påtroppende byrådsleder Harald Schjeldrup (Ap) gjorde det på pressekonferansen i går kveld klart at Arbeiderpartiet gir seg i denne saken og søker et kompromiss.

Viktigst av alt er det at denne prosessen nå kommer videre, understreket han, og påpekte at trasévalget har lammet bergenspolitikken med rot og kaos i lang tid.

– Noen vil spørre om dette er et stort tap for Arbeiderpartiet. Ja, noen vil mene det. Men vi mener at helheten er så god, og vi er opptatt av at vi må komme videre. Av og til betyr det at man må gi seg i enkeltsaker, sier Schjeldrup til NTB.

– Bilfritt på Bryggen

Plattformen slår fast at bybanen skal gå langs Bryggen. Byrådet legger til grunn midtre trasé i Sandviken og en raskere trasé i Åsane som gjør at reisetiden reduseres.

– Vi skal jobbe for en kontinuerlig utbygging av Bybanen til alle bydeler, gjøre Bryggen bilfri og utrede fremtidige «lynlinjer» for hurtig transport mellom bydelene, sier KrFs førstekandidat Dag Inge Ulstein.

De tre partiene starter nå arbeidet med å sette sammen byrådet. Planen er at de kommer i mål i løpet av neste uke.

(©NTB)