– Alle jeg snakker med, vil ha åpne førskoler og grunnskoler, sier den norske kommunalministerens svenske kollega, civilminister Lena Micko.

– Alle jeg snakker med, vil ha åpne førskoler og grunnskoler, sier den norske kommunalministerens svenske kollega, civilminister Lena Micko.

Foto: Jonas Lannering
Denne artikkelen er over ett år gammel. Den kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kan ikke stenge alt i Sverige

Kun noen få svenske kommuner ønsker strengere koronatiltak, ifølge civilminister Lena Micko. Hun insisterer på åpne barnehager og grunnskoler.

STOCKHOLM

I dag, torsdag, presenterte finansminister Magdalena Andersson det hun kaller den største krisepakken som noen gang er gitt til kommunesektoren i Sverige. Den rødgrønne regjeringen og støttepartiene Centern og Liberalerna legger 15 ferske koronamilliarder inn i vårbudsjettet. 70 prosent går til kommunene, 30 til regionene.

Midt-Sverige lider mest

– Det er anstrengt og tøft, men ikke overalt, sier statsråd Lena Micko til Kommunal Rapport, om hvordan det står til i svenske kommuner under koronakrisen.

Svenske helsemyndigheter og Löfven-regjeringen vekker internasjonal oppsikt for ikke å innføre strengere tiltak. Også i Sverige har det vært hamstret toalettpapir i flere uker, men frisører og restauranter er åpne, selv om antall kunder og gjester har stupt.

Micko har det samme inntrykket som svenske folkehelsemyndigheter: Det er storbyene som er hardest rammet, og så kommer kommunene.

Hvis Sverige sees geografisk tredelt, ligger den midterste tredelen, med alle byene dårligst an.

Så kommer Göteborg og Malmö. Östergötland og Jemtland, med sine populære skisteder, har også dramatiske lidelseshistorier.

– Jeg er selv fra Linköping i Östergötland, som er ganske hardt rammet. Det er et fylke med mange pendlere. Bare det slår en direkte, sier statsråden, på koronasikker avstand over telefon noen hundre meter unna.

Civilministeren er ansvarlig for den svenske regjeringens kommunepolitikk og er én av tre statsråder i finansdepartementet. Lena Micko har selv en CV som oser av et langt liv også som kommunepolitiker og med sentrale posisjoner i SKR, svenske KS.

Hun har daglige telefonsamtaler for å få så god oversikt som mulig over den kommunale helsetilstanden under koronakrisen.

Vil ha skolene åpne

Et stridstema er om barn og unge skal gå på skolen som normalt eller ha fjernundervisning hjemme.

– Når det gjelder våre skoler, synes alle jeg har snakket med at man ikke skal stenge dem. Det er greit med videregående, men ikke førskoler og grunnskoler. Det er svært viktig at de holder det gående. Så lenge man ikke har noe smitte, har skolen så stor betydning for barna at de bør møtes, sier Micko.

– Beklager du da at enkelte private grunnskoler i Stockholm har gått over til fjernundervisning?

– Ja, men den enkelte skole må jo ta en beslutning ut fra sin situasjon. Kanskje de har noen blant sine elever eller i personalet som er smittet. Da trer smittevernleger inn. Men generelt synes vi ikke at man skal stenge skoler. Det bør vente så lenge, lenge som mulig, poengterer statsråden.

Få kommuner vil stramme inn

Statsråden innrømmer at noen kommuner ønsker strengere tiltak enn de som kommer fra regjeringen. Samtidig skal det ikke være noe utbredt ønske om å stramme til med for eksempel norske regler.

– Det er enkelte røster som vil endre lovgivningen, men det kommer ikke fra mange kommuner. Det ikke så pussig. Det kan selvsagt være ulike oppfatninger av hvordan man vil løse dette. Vi har markert at man må ta et ansvar. Det går ikke å stenge ned alt. Det er viktig at vi i fellesskap tar ansvar for konsekvensene.

– Er det noen kommuner som sier at regjeringen er gått for langt?

– Nei, det synes jeg ikke. I begynnelsen, kanskje, men ikke i dag. I dag opplever jeg at alle, også de som ikke har fått smitten ennå, forbereder for det, sier Micko.

Länsstyrelserna, svenskenes variant av Fylkesmannen, lager to koronarapporter hver uke.

– Det gir oss et dagsbilde av situasjonen. Regjeringen ønsker dialogen med länsstyrelsen fordi vi vil vært oppdatert på alle nivåer over hele landet. Det kan gi oss oversikt over kritiske spørsmål som innebærer at vi kanskje må fatte konkrete beslutninger, eller kanskje prioritere på en annen måte enn hittil når det gjelder for eksempel materiell, sier Micko.

Politiske gnisninger

Opposisjonen i Sverige har ligget ganske lavt lenge, men det begynner å murre nå. Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson er stadig kritisk via sosiale medier

Riksdagens største opposisjonsparti, Moderaterna, opplever at regjeringen informerer uten å involvere. I en debatt med statsminister Stefan Löfven i Riksdagen løftet Moderaternas partileder Ulf Kristersson nylig koronakampen i kommuner og regioner.

– Både Löfven og jeg lytter nøye til våre lokale representanter som kjemper hardt i landets kommuner og regioner. Regjeringen og Riksdagen samarbeider, men også det nasjonale og lokale bør gå mer hånd i hånd, sa den svenske høyrelederen.

Löfven avviste Kristersson forslag om at den nasjonale Socialstyrelsen skulle kunne flytte helsepersonell fra en region til en annen for å kunne utnytte ressursene bedre.

– Det er regionene som bestemmer eventuell flytting av personell mellom regioner, sa statsministeren.

Hans civilminister Lena Micko sier denne uken:

– Det er mye samarbeid mellom ulike fylker og mellom kommuner og regioner.

Look to Norway?

Under annen verdenskrig sa USAs president Franklin D. Roosevelt «Look to Norway». Det virker ikke som svenske myndigheter gjør det nå. Norge og Sverige har forskjellig tilnærming til koronakrisen.

– Når snakket du sist med den norske kommunalministeren?

– Jeg har ikke snakket med min norske kollega nå. Men jeg følger jo med. Jeg har slektninger i Bergen, så vi har kontakter via Facebook. Jeg vet at det er forskjellige forutsetninger. Men det er interessant å følge med på hvordan de opplever sin lokale virkelighet i dag. Det er mye som minner om Sverige, selv om forskjellene også er der, sier civilminister Lena Micko.